0

П ясъчниците в детските ясли са реабилитирани, но трябва да бъдат покрити и да се отварят един час преди игра, след което пак да се покриват. Овен това трябва да се почистват всеки ден, пясъкът да се подменя и допълва, а два пъти в годината през пролетта и лятото трябва основно да се дезинфекцират. Това е записано в промените на Наредба 26 за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях, публикувани за обществено обсъждане. В последните години в много детски заведения пясъчниците бяха премахнати, за да се елиминира опасността от зарази. Специалистите обаче настояват, че играта в пясъка развива моториката, въображението и социалните игри.

На открито

Децата трябва да прекарват на открито минимум по два часа на ден, освен при лоши метеорологични условия, като така им се осигурява минимум физическа активност, пише още в промените на наредбата. Електронни устройства пък могат да се ползват само с образователна цел. За деца над 2-годишна възраст в детската ясла се допуска използването на електронни устройства с видеодисплеи и телевизор, но не повече от веднъж седмично с продължителност до 10 минути. За малчуганите от 3 до 5 години могат да стоят пред екран два пъти седмично по 15 минути. За по-големите времето се увеличава с 5 минути. Това е записано в наредбата, тъй като в много от детските заведения играта навън се заменя с онлайн занимания, най-вече гледане на детски филмчета.

Кадри

Фелдшер и лекарски асистент вече ще могат да работят в яслите, пише още в промените на Наредба 26. Това се налага, защото има недостиг на кадри за заведенията за най-малките, където досега можеше да се трудят само медицински сестри или акушерки. Оказва се, че повечето от тях са на пенсионна възраст. В документа се посочва също, че ще се търси и по-тясно сътрудничество с общопрактикуващите лекари, както и с родителите. Специален акцент се поставя върху осъществяването на дейността на детските ясли при зачитане правата на децата.