0

В тора вечер на протест излязоха в сряда хората във Враца след трагичния случай в спешното отделение, където жена почина пред очите на детето си. Десетки жители се събраха пред болницата в града. Те настояват за спешни промени в здравната грижа. Поискаха оставката на ръководството на Спешното приемно отделение, предаде NOVA.

А в него вървят няколко проверки – на прокуратурата, здравното министерство, Изпълнителна агенция „Медицински надзор” РЗИ-Враца. От регионалната здравна инспекция в областния град казват, че вече имат първоначални данни, според които забавянето на регистратурата е било 6 минути.

6 минути - толкова време 43-годишната жена, в тежко състояние, е чакала пред регистратурата в болницата, казват от врачанското РЗИ. Като уточняват,  че данните са първоначални и са  базирани на видеозаписите от камерите във фоайето на лечебното заведение.

3 дни след трагедията, Николай не разбира защо бюрокрацията може да забави приема на спешен пациент.

„В момента, в който пристигнахме, трябваше да излезе целият екип и да направят опит да й помогнат. Но това не се случи”, разказва Николай.

„А ми викаха: „Трябва да пишем, да пишем”. И аз й казвам: „Пишете по-добре смъртен акт, какво да чакаме”. Аз губя  време да ходя до колата навън, да търся карти, тя седи безпомощна във фоайето”, обяснява още Николай.

„В два мама ми се обади и започна да пищи: „Сестра ти е починала”. Влязох в спешното - информация нулева. Казаха ми да се върна на другия ден в 08:00, за да получа информация”, разказва Таня  Кольова, сестра на починалата.  

Николай казва, че не знаел, че свидетел е заснел цялата ситуацията. Видеоклипът му изпратили вчера.

„Може би е по-добре че са ни снимали. Защото иначе сигурно никой нямаше да повярва как умират хора в спешното заради ЕГН и лична карта”, коментира Николай.

„Правилата са, когато човек е в безпомощно състояние, веднага да се окаже необходимата и адекватна медицинска помощ”, обясни д-р Орлин Димитров, директор на РЗИ-Враца. Според него в такива случаи не е задължително първо да се прави PCR –тест.

„Дори това е грешката, която видях в клипа. Всичко, което забавя реанимационната дейност, бих отчел като грешка”, обясни д-р Димитров.

Колко и какви са грешките ще стане ясно, когато приключат проверките. Сега обаче остава  въпросът -кой ще се грижи за 5-годишното дете, което вече няма нито баща, нито майка.

Близките казват, че няма да го оставят.

„Ние ще си го гледаме и ще се грижим, то си е наше. Въпреки че аз не съм биологичен баща, аз съм го гледал”, заявява Николай.

Трагедията стигна и до Народното събрание. Като, заради случилото се,  от „Възраждане” поискаха оставката на здравния министър.

„Сербезова реагира адекватно, направи проверка, много съжалявам, че жената е починала, здравната система трябва да работи, да се избягват такива случаи”, заяви премиерът Кирил Петков.

В следващите дни предстоят разпити на нови свидетели, казват от прокуратурата. И допълват,  че вече е изискана документация, от която следва да се изяснят както правата и задълженията на медицинските лица в болницата, така и здравословното състояние на починалата жена.

В писмо до медиите здравният министър Асена Сербезова пише, че е „недопустимо бюрократични изисквания да отнемат шанса за живот в ситуация, в която всяка секунда е ценна”. Коментира и искането на оставка от страна на „Възраждане”. Сербезова заявява, че за нея е морален акт да не предава гласуваното й доверие, както и да не използва човешка трагедия, за политически цели.