0

В сяко второ училище у нас има нужда от ремонт. Това става ясно от данни на МОН към концепцията за модернизация на образователната среда по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Там е посочено, че 75% от детските градини и училищата са отчели нуждата от ремонт. В 1/3 пък трябва да се изградят изцяло нови класни стаи, зони за активности, библиотеки и STEM кабинети. За целта на школата и забавачките ще бъдат отпуснати над 326 млн. лв. от плана на ЕС.

Ремонти

Една част от средствата ще бъдат за основен ремонт, реконструкция, обновяване на сградите им. Училищата и градините могат кандидатстват за средства за саниране, смяна на дограми, изграждане на инсталации за използване на алтернативни източници на енергия, отопление, вентилация, охлаждане. Задължително е проектите им да подобрят и достъпа на хората с увреждания до сградата. Средствата могат да бъдат използвани и за пристрояване и надстрояване на вече съществуващите сгради. От тази възможност обаче ще могат да се възползват само общините, в които има недостиг на места в забавачките или ако школото няма достатъчно класни стаи, за да премине на една смяна. Както „Телеграф“ писа, учениците в 300 школа все още учат от сутрин до залез.

Среда

Милионите от ЕС ще бъдат използвани и за създаване на образователна STEM среда в училищата. Те могат да изградят мейкърспейс пространства, изследователски лаборатории, класна стая за креативни дигитални създатели или центрове за природни науки и млади изследователи. STEM кабинетите задължително трябва да бъдат оборудвани с интерактивни дисплеи с прикрепен към тях компютър. Те ще заменят досега използваните дъски в класните стаи. Средства за технологичната среда могат да получат всички училища. Тези, които обаче вече са получили финансиране за STEM среда по националната програма на МОН, ще бъдат подкрепени с по-малка сума. Например училище между 401 и 1000 възпитаници може да вземе до 300 000 лв., ако все още нямат модерни кабинети, и до 200 000 лв., ако имат. Школата могат да кандидатстват за свързани класни стаи с интерактивни дисплеи извън STEM средата. Проектите им могат да бъдат на стойност между 10 хил. лв. и 80 хил. лв. спрямо броя на учениците.