0

П редседателят на македонската част от смесената комисия по историческите и образователните въпроси проф. Драги Георгиев открито заяви, че няма нищо против да има замразяване на работата на комисията за 1-2 години, съобщава  БГНЕС, цитирайки местните медии. 

Председателят на македонската част от смесената комисия по историческите и образователните въпроси проф. Драги Георгиев открито заяви, че няма нищо против да има замразяване на работата на комисията за 1-2 години, съобщава  БГНЕС, цитирайки местните медии. 

Според него по този начин щяло да се стигне до "отпускане на политическата атмосфера между двете държави", особено ако в този момент историческата комисия създава проблеми по пътя, който са тръгнали двете правителства. Аргументът му - "отново имаме усещането, че тази комисия създава проблеми чрез нашите публични сблъсъци".

Според него ако наистина има желание за постигането на някакъв напредък между Северна Македония и България на всички нива, това решение не би било толкова страшно, защото те в продължение на 70 години са  в исторически конфликт с България и замразяването на работата на тази комисия за 1-2 години нищо няма да означава.

Той също така подчерта, че в България има македонци. "В България има македонци и този факт никой не може да го отрича. Аз лично имам приятели, които са македонци и те живеят в България", заяви Георгиев.

По думите му историческата комисия няма никаква роля при вземането на решението за съвместно отбелязване паметта на Гоце Делчев между Северна Македония и България, като подчерта, че това в случая  е политическо решение. Според Георгиев обществеността трябва да бъде информирана, че макар комисията все още да обсъжда и да не намира решение за съвместно честване на Делчев, правителствата на двете страни като жест на добра воля решиха съвместно да го почета.

Той се спря и на въпроса за обща история, отбелязвайки, че тази фраза се използва и в Договора за приятелство и добросъседство, но не е точно дефинирана и давала свободата на българската страна да го тълкува с чисто етническо съдържание. Това на практика означавало, че историята на един народ, тоест на българския народ от 9-ти век до 1944 г., когато с образуването на Народна република Македония, в рамките на Федеративна Югославия, за една нощ се създава македонският народ, Те на свой ред не приемат тази теза.