0

Т анцьорите от представителен фолклорен ансамбъл „Шевица” и техните движения ще бъдат изучени от американски специалисти, съобщиха от фондация „Шевица”.

Ансамбълът ще участва в проект за замерване на танцови движения посредством датчици от типа Motion Capture (от англ. „улавянето на движение“).

Такъв експеримент се провежда за първи път на територията на България, ръководен от членовете на Международния съвет за традиционна музика ICTM - д-р Даниъл Голдбърг и докторант Диляна Курдова, която е и мениджър проекти на фондация „Шевица“. Инициативата е на факултет „Музика“ към катедра „Изкуства“ на Университет Кънектикът, САЩ, и ще изследва как различни равноделни и неравноделни танцови размери се интерпретират от тялото на танцьора.

През 2020 г. „Шевица” е избрана от немската организация Tanz der Kulturen за съвместен проект „Пеещото тяло“ по програма Еразъм+ с основна идея традиционните начини на предаване на танц, песен и музика.

На 27 ноември ПФА „Шевица“ ще представи на сцената на театрално пространство „Театро” самостоятелен концерт с тракийски полъх. Няколко премиери ще бележат събитието – на танца „Зълвенската“ по хореография на доц. Георги Гаров и музика на гл.ас.д-р. Петьо Кръстев, както и на тематично-сюжетния танц „Божура“ по мотиви от едноименния разказ на Йордан Йовков, отново с прекрасната музика на Петьо Кръстев и по хореография на Петър Ангелов, лицето зад фондация „Шевица“ и хореограф на представителния ансамбъл. Женският хор ще разцъфне в традиционните си облекла и фино подбрания си репертоар под ръководството на диригент Соня Чакърова, уточниха организаторите.

В рамките на едногодишния си план на развитие и с финансовата подкрепа по програма „Едногодишен грант“ 2020 на Национален фонд „Култура“, за 2021 година„Шевица“ вече е реализирала благотворителен солидАРТен концерт в подкрепа на Оротека „Седянка“ – туптящото фолклорно сърце на София.