0

19-годишната Зара Ръдърфорд се очаква да забие рекорда за най-млад пилот, обиколил света, днес, два дни след като излетя от София.

Вчера англо-белгийската тийнейджърка кацна с ултралекия си самолет в градчето Егелсбах край Франкфурт на Майн в Германия, а днес се очаква да бъде и последният й преход до Кортрийк, Белгия. Там на 18 август започна петмесечната одисея на Зара около света.

За околосветското си пътешествие Зара черпи вдъхновение от първата жена, прелетяла над Атлантическия океан – Амелия Еърхарт. „Това, което е направила, е невероятно трудно. Да пътуваш по света без GPS и без да знаеш какво вещае времето. Това е плашещо“, коментира Ръдърфорд. Целта на пътуването й е да накара повече жени да се интересуват от летене и развитие в областта на математиката, IT, природните науки и технологиите. "С този полет искам да насърча момичета и млади жени да преследват мечтите си", казва младото момиче.

Зара финансира рекорда си с помощта на редица частни спонсори, сред които компанията „Върджин“ на милиардера Ричард Брансън. Един от основните спонсори на пътуването й е и българската айти компания „Ай Си Ди Софт“, собственост на айти бизнесмена и известен социален предприемач Димитър Димитров. Именно заради него на корпуса на самолета на Зара точно до кокпита е отпечатан българският флаг. Българският спонсор е и причината Зара да постави София като задължителна точка от маршрута си. "Летище София е едно от най-гостоприемните, на които съм кацала. Тук получих едно от най-топлите посрещания по време на цялото ми пътешествие - каза Зара в София. - Била съм и преди в България. Идвала съм на ски в Банско“, добави Ръдърфорд.

Дотук тийнейджърката е преминала над повече от 50 държави в света и е изминала над 50 000 км. Точките на маршрута й са най-много в Северна и Южна Америка, както и Азия. Зара каца и в Александрия, Египет, с цел да обозначи и Африка като един от континентите по пътя си. При пътуването си тя среща различни технически трудности като измръзване на крилата и спукана гума. Най-много забавяния има обаче заради метеорологични рискове. По тази причина най-дългото й забавяне е в Ноум, Аляска, където престоява цели 30 дни в изчакване на най-благоприятна прогноза за прелитане над Беринговия проток до Чукотка, Русия.