0

В Художествената галерия „Владимир Димитров - Майстора“ в Кюстендил се прави пълно затъмняване по повод предстоящата изложба, посветена на 140 години от рождението на великия ни художник.

На 1 февруари в храма на Майстора ще бъдат показани 350 негови творби, като 280 от тях вече са рамкирани и подготвени за юбилея. „Затъмняването се прави поради факта, че в предстоящата изложба ще влязат творби, 3/4 от които са на хартиен носител и има опасност UV лъчите, проникващи през остъкления таван на изложбените зали, да повредят хартията.

Самата експозиция пък ще остане в залите на галерията в продължение на шест месеца, уточниха от културното звено. Официалното откриване ще бъде на 1 февруари, когато по традиция се връчва и националната награда за живопис на името на Майстора. "Всички творби, които ще бъдат включени в изложбата, преминават през селекция, подбор, обсъждане. Целта е и самото кадриране на произведенията да бъде направено по възможно най-добрия начин. Няма да прилагаме стандартния начин на аранжиране на изложбата, защото от това боледуват много произведения и галерии", коментира директорът на културното звено Валентин Господинов.

Само преди броени дни галерията в Кюстендил събра в календар непоказвани творби на Майстора. Календарът е необичаен, защото в него няма от така популярните мадони на великия ни художник. В него са включени 7 творби, които към този момент не са показвани пред публика. Заглавната страница е един автопортрет, който също се експонира за първи път. За широката публика календарът не е толкова атрактивен, но е интересен за хората, които наистина познават Майстора, коментираха още от галерията. Част от творбите на художника, които са попаднали в годишния календар, са били в хранилища и не са били в много добро състояние. При развитие на технологиите те са реставрирани и осветени.

Голям интерес представлява и един автопортрет на сестрата на Майстора, който по някакви причини е пристигнал с голяма откъсната част в горния десен ъгъл. „Ние направихме всичко възможно да го възстановим и да е в пълния си блясък“, обясниха още от храма на Майстора.

Любопитна подробност е, че галерията притежава най-голямата колекция на Майстора – около 1300 творби, които са рисувани с молив, цветни моливи, туш и акварел.