0

П равят пътна карта за развитието и решаването на проблемите на планината Витоша. Това обяви кметът Васил Терзиев, който взе участие на работна среща в Министерството на младежта и спорта, на която присъстваха представители на различни ведомства и граждански организации.

По време на дискусията се взе решение такива срещи да се провеждат поне веднъж на един или два месеца. Домакинът на събитието, спортният министър Димитър Илиев, коментира, че ситуацията на Витоша е тъжна. „Горе лифтове не работят, инфраструктурата е изпочупена и занемарена. За мен като министър на спорта е важно тя да е достъпна и хората да могат да спортуват не само зимни спортове“, коментира той. Според него коренът на всички проблеми е в липсата на адекватен план за управление на природния парк. Въпреки предизвикателствата той изрази надежда, че този път нещата ще се случат.

Управа

Кметът на София Васил Терзиев каза, че по пътя на разрешаване на проблемите първо ще се изработи пътна карта. Той подчерта, че Столичната община се е ангажирала да бъде водеща в този процес заедно с областния управител и да ангажират всички други страни в уточняването на пътната карта и решаването на този така належащ проблем, който е и един от най-големите тестове в мандата му. В отговор на въпрос на „Телеграф“ за реституираните терени Терзиев заяви, че това е предизвикателство, на което ще търсят решение, което по негови думи не е никак лесно.

План за управление

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов заяви, че решаването на проблемите на Витоша ще изискват огромен ресурс - граждански, материален, финансов. Според него те няма как да дойдат от лифтовете или от ресторантите. Министърът обяви, че до края на март ще дадат актуални препоръки за плана за управление на Витоша, които обаче не е сигурно, че ще бъдат приети. „Лифтовете също трябва да бъдат вписани в тази концепция за важен социален и природен актив, защото те не могат просто да бъдат търговско дружество, т.е. те трябва да се впишат в един по-широк бизнес модел”, смята той.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев каза, че трябва да бъде регламентиран достъпът до територията на парка и той да бъде платен към подходите към м. Златни мостове и м. Алеко в кв. Бояна и кв. Драгалевци“; да бъде монтирана автоматизирана система за проследяване и броене на автомобилния поток; да бъде обособен буферен паркинг, както и да се увеличат инвестициите за поддръжка на алейната и пътната мрежа.

Министърът на туризма Зарица Динкова заяви пред „Телеграф“, че ведомството й работи активно по подобряване на планинските маршрути.