0

Г ражданин заведе дело срещу Община Пловдив за шумов терор. Искът е за символичната сума от 1 лев за причинени неимуществени вреди, съобщи marica.bg. Човекът, който засега иска да запази самоличността си, живее на ул. "Марин Дринов" в район „Централен“ и заедно със съседите си от години страда от денонощен невъобразим шум от близкото баскетболно игрище. Хората в квартала сменят дограмите си с възможно най-плътните стъклопакети, а други обмислят да продадат жилищата си и да се изнесат. 

Замислено като придобивка на квартала и изпълнено по всички правила за модерно спортно съоръжение преди десетина години, първоначално баскетболното игрище радва съкварталците. Преди няколко години обаче Общината поставя осветление на площадката и тя започва да се ползва от ранни зори до късна вечер, особено през лятото. Още в 6 часа сутринта има ентусиасти, които вкарват кошчета вместо сутрешна физзарядка, описват съседите. Ритмичното тупкане на топката буди всички от околните блокове. Отборно се играе и вечер, след като баскетболистите аматьори приключат работа, а благодарение на доброто осветление мачовете свършват и след полунощ. 

Но проблемът не е само със спортуващите, посочват Динко Господинов, Елена Иванова, Карл Пютер, Румен и Таня Костови, Росен Димитров и др. Според тях нерядко тийнейджъри си спретвали импровизирани купони с музика и пиене, а игрището осъмвало с камари от празни бутилки и фасове.

От години съседите от ул. „Марин Дринов“ водят епистоларни дискусии с кметството на район "Централен". Решение обаче все не може да се намери. Първо администрацията предложила да предостави ключ на лице „отговорник“, който да заключва площадката в 21 или 22 часа и да я отключва сутрин в 7 или 8 часа. Такъв модел се практикува на подобно игрище в квартал „Мараша“, което също е в междублоково пространство. Желаещи обаче нямало.

„Няма как да изгоним хора от игрището, ние просто нямаме такива права“, аргументират се съседите. И дават за пример, че не могат да се намесят дори когато тийнейджъри крещят, пият и пушат по малките часове. Тогава се обаждали на тел.112, където, по думите им, дежурните вече знаели наизуст адреса им.  

След няколко общи събрания на етажните собствености от околните жилищни сгради се взело решение да предложат на Общината игрището от баскетболно да бъде превърнато във фитнес площадка на открито, да се монтират стени за катерене или да се използва за други тихи спортове. Това обаче изисква инвестиции. Още преди две години в район "Централен" било входирано искане вместо за баскетбол игрището да стане за футбол. Оттам ни посъветваха да направим подписка, което и направихме, разказват живеещите край игрището. Обаче отново се стигнало до задънена улица. 

"Наясно съм с проблема на хората от ул. "Марин Дринов", но призовавам всички да бъдат толерантни. Това е едно от четирите места в район "Централен", където може да се спортува безплатно - коментира районният кмет Георги Стаменов. - Ако закрием площадката, трябва да пращаме деца и младежи на платени зони. Тази година игрището бе ремонтирано, сега е предвидено да му се сменят вратите и отново ще търся вариант някой да поеме ангажимент да го заключва вечер и да го отключва сутрин", допълни Стаменов.

Според него всеки голям град има съпътстващи шумове, дали от автомобилен трафик, дали от детски площадки или др. Единственото разумно решение е да се даде "работно време" на игрището, за да не притеснява шумът хората в съседните сгради.