0

С офия е заплашена от нова криза с боклука в следващите 3 години. За това алармира новото ръководство на столичния завод за третиране на отпадъци, позоваващо се на данни от една от множеството проверки, които текат в дружеството. След първата инспекция, която кметът на столицата Васил Терзиев разпореди след встъпването си в длъжност, нещата доведоха до смяна на ръководството. След това Терзиев разпореди и вътрешен одит, който да изследва цялостното състояние и управление на стратегически важния за града завод. Очаква се одитът да приключи в следващите дни на януари.

Резултати

Проверка на новия мениджмънт на предприятието е установила, че досега то се е управлявало неефективно. Това се дължи на факта, че произведеното RDF гориво е два пъти по-малко като количество, а отделно от това то е и с лошо качество, което отблъсква фирмите, които работят с него. По документи заводът трябва да произвежда 185 000 тона RDF, а реално произведените количества за 2023 г. са по-малко от 80 000 тона. За 2020, 2021 и 2022 г. от произведените близо 555 000 тона RDF едва половината - 229 000 тона, са предадени за изгаряне. Това означава, че за три години са оползотворени едва 41% от произведеното количество гориво от преработени отпадъци, а остатъкът се депонира в депото за необработени отпадъци. Стана ясно също така, че последната клетка за отпадъци в депото, която трябва да се използва 6 години, ще се напълни по-бързо от планираното. Проверката е установила още, че предишното ръководство на общината е прекратило нов договор за оползотворяване на отпадъци, а старият не може да бъде изпълнен в цялост заради системни проблеми в работата на предприятието.

Мерки

През декември назначеното от кмета на София Васил Терзиев ново управление на завода е въвело мерки, с които оползотворяването на RDF в сравнение с целия ноември се е повишило с 35%. “Въпреки взетите мерки сме изправени пред абсурдната ситуация да трябва да намалим производството на RDF, защото няма на кого да го предоставяме. Предвиждаме стартиране на нова обществена поръчка за RDF и работим активно за повишаване на неговото качеството. По този начин ще намалим цената и ще постигнем оползотворяване на всички количества, а не само 41%, както се е случвало през последните 3 години”, каза Николай Савов, временно изпълняващ длъжността директор.

Инсталация

Нова инсталация за компостиране и предварително третиране на битови отпадъци заработи в местността Спротива, в землището на с. Джерман. Тя ще обслужва общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.“ и е на обща стойност 12,629 млн. лв., а безвъзмездното европейско финансиране е 8.6 милиона лева. Двете инсталации ще обслужват общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня.