0

16 души вместо доскорошните 120 разпределят и сортират отпадъците в завода за отпадъци в с. Яна. Това казаха пред „Телеграф“ работници, които наскоро са били уволнени от новия директор на предприятието Николай Савов. Те са възмутени от факта, че важни суровини, вместо да се оползотворяват, биват балирани, а след това изгаряни. „На 2 юни ни свърши договорът и оттогава не се събира разделно. Те събират само едър найлон“, заявиха работниците и обясниха, че и друг път договорът е изтичал, но след преминаване на процедурата фирмата им, която е подизпълнител, е печелила конкурса и отново са били връщани на работа, докато този път това не се е случило.

Загуби

Хартия, всички видове найлон – бял, цветен; пластмасови бутилки, кофи, щайги не се отделят и събират. „Това са най-важните неща, които се търсят навсякъде. Ние сме събирали по 3-4 контейнера хартия. Това са 30 т хартия на ден. Под 20 т не сме падали. А сега я няма тази хартия“, разказват работилите в завода. Те обясниха, че сортираната от тях хартия е отивала в Пазарджик, твърдата пластмаса е била за Костинброд, белият найлон се е карал в завода в Елин Пелин, във „Филиповци“ също се доставял материал. Работниците споделят, че взимали заплата между 950-980 лева чисто и 200 лв. ваучери и били доволни.

Завод

Директорът на завода Николай Савов коментира за „Телеграф“, че в момента предприятието е поставено в положение, в което голяма част от машините и съоръженията не функционират правилно, и дори не работят изобщо. Това пречи на сепарирането на отделните компоненти като стъкло, пластмаса и метал. Той подчерта, че ръчното сортиране в сектор „Механично сепариране“ е прекратена от предишното ръководство. „В момента се изготвят планове и графици за въвеждане на машините в нормален работен режим и от сряда започнахме да възстановяваме и ръчната сепарация на найлон и хартия“, добави Савов. По отношение на съкратените хора директорът заяви, че договорът на подизпълнителя е изтекъл и не е продължен от предишното ръководство на “Московска“ 33. Той увери, че вече са назначени нови хора в „Механично сепариране“, които се занимават със сортирането на рециклируеми материали. Следващите екипи ще бъдат назначени поетапно.

100 хил. тона текстил изхвърляме годишно

Пет пъти теглото на Националния дворец на културата - над 100 хил. тона – толкова текстил изхвърляме годишно само в България. Едва 2% от тях се рециклират, а между 50 и 70 на сто от събраните дрехи и другите текстилни продукти в Европа са годни за употреба, съобщават от Асоциацията по рециклиране на текстил.

С 1 кг дрехи втора употреба спестяваме 5,9 кг въглероден диоксид и 5448 л вода. Всяка година в ЕС се изхвърлят 5 млн. тона текстил, купуваме близо 15 кг текстил годишно, а изхвърляме 11 килограма.