0

Р азширяват системата за разделно събиране в София с поставянето на още цветни кофи. Предложението на групата на ПП-ДБ-СС, които са направили анализ на ситуацията, ще бъде гласувано на заседанието на Столичния общински съвет този четвъртък.

Общинският съветник Симеон Ставрев каза, че причината хората да си изхвърлят отпадъка в сивите контейнери е, че тези за разделно събиране ги няма навсякъде. Той посочи, че общият брой на сивите кофи е около 92 000, докато точките, на които са разположени цветните кофи, са 3000, което е 30 000 пъти по-малко от съдовете за събиране на смесен битов отпадък. От думите му стана ясно, че общината не плаща за рециклирането на отпадъците, събрани в цветните кофи, тъй като фирмите получават суровина и срещу обработването й получават позволение да разположат съдовете си.

Емилия Ангелова от ПП-ДБ-СС заяви, че ако рециклираме, а не хвърляме в сивите контейнери, може да спестяваме между 15 и 20 млн. лв., с които могат да се изграждат по 2-3 квартални паркинга всяка година. „В момента плащаме около 400 лв. на тон – транспортиране, обработване и изгаряне в частни инсталации“, посочи Ангелова. Пламена Терзирадева разкри, че често фирмите не взимат цялата суровина, която подлежи на преработка, поради което общината трябва да го депонира. „През 2023 г. са събрани общо 30 000 тона отпадъци от цветните контейнери, като 6000 тона от тях са извозени към завода за боклук заради това, че не се рециклират. Питаме се какъв процент реално е негоден за това“, коментира тя.

Система

Според Ставрев е необходимо да се уеднаквят и системите за разделно събиране, защото в 2/3 от София има двуцветни кофи, а в 1/3 от града трицветни. Той коментира, че двуцветната система събира много по-малко отпадъци от другата. „За тези 16 района, в които има двуцветни кофи, миналата година са събрани едва 10 000 т, а само в 6-те района, които са три пъти по-малки от тези 16, са събрани 16 000 т, т.е. с 50% повече“, заяви съветникът и добави, че поради тази причина те ще настояват да остане вариантът с трицветните кофи. Също така искат да бъдат уголемени отворите на кофите за хартия и метал, за да може хората по-лесно да изхвърлят отпадъците си и подчерта, че стъклата от дограмите не се изхвърлят в цветните контейнери.

Места

На въпрос на „Телеграф“ за разположението на контейнерите, които са сложени по тротоарите и на места, където пречат на видимостта, Ставрев увери, че заедно с районните кметове ще търсят най-добрите и удобни места за разполагането им, като целта е те да са близо до хората. Стана ясно, че на места вече има и контейнери за събиране на хранителни отпадъци, както и че се обмисля въвеждане на система за разделно събиране на текстил и обувки и се работи върху това т.нар. „зелени острови“ да обхванат цели квартали. „В „Надежда 1“ ще се опитаме да обхванем целия квартал, в „Овча купел 6“ и в „Захарна фабрика“ също“, заяви зам.-кметът по екология Надежда Бобчева и добави, че в момента се работи такива острови да има и в „Подуяне“. Тя обяви, че от началото на годината е затегнат контролът върху сметосъбирането. По думите й Столичният инспекторат е наложил 7,5 пъти повече санкции в сравнение със същия период на миналата година.