0

Р екордните 2,078 млрд. лв. е проектобюджетът на София за 2022 г., стана ясно при представянето му от кмета Йорданка Фандъкова.

Парите за града са с 200 млн. лв. отгоре в сравнение с миналата година, което се дължи на два фактора. "Първият е увеличението с около 100 млн. лв. на средствата за заплати на учители, социални работници и работещи в здравеопазването от държавно делегираните дейности. И вторият,  почти 100 млн. лв. повече, които осигуряваме от инвестиционни заеми за изграждане на третата линия на метрото и на вътрешните градски рингове. Именно чрез инвестиционни заеми, които София може да си позволи заради високия си кредитен рейтинг и бюджетната дисциплина, имаме възможност да продължим да строим стратегическа инфраструктура – метро и основни градски пътища", обясни Фандъкова.

И през 2022 г. кметството ще налее най-много пари в инвестиционната програма, която достига 584 млн. лв. "54% от капиталовата програма осигуряваме от собствени средства и заеми, а остатъка – 46% или 272,9 млн. лв. от спечелени европейски програми. 15,3 млн. е целевата субсидия от държавата", каза градоначалникът.

Най-големият процент от инвестициите е в сектор „Транспорт“ - 211 млн. лв.. С 92 млн. лв. се осигурява старта на строителството на метрото към кв. „Левски“, което ще започне още този месец. "Имаме готовност да осигурим и началото на строителство през район „Слатина“, за което кандидатстваме за заем от ЕИБ и ако процедурите за изпълнител приключат, ща можем да започнем и него. Очакваме публикуването на държавния бюджет, в който беше поет ангажимент за осигуряване на 40 млн. лв. за сметка на отрязаните средства за участъка до „Слатина“ от Плана за възстановяване. Напомням, че за да се гарантира изцяло изграждането на този 6 километров участък очакваме от Министерски съвет решение за  съфинансирането през следващите 4 години. Това е изключително важно за софиянци, независимо от това кой ще е следващия кмет. Изключително важно е и окончателното приемане на Плана за възстановяване и устойчивост, защото продължаващото бавене създава рискове за много проекти", заяви кметът.

93 млн. лв. ще е инвестицията в метровлакове, 25 нови трамвая  и 52 електробуса.

23,7 млн. лв. пък се осигурява довършването на ремонта на бул. „Цар Борис III“ и за основен ремонт на релсов път.

Вторият голям акцент в Бюджет 2022 е изграждането и основни ремонти на пътна инфраструктура. Общият размер на средства е 120 млн. лв. Към тях допълнително се осигуряват 50 млн. лв. за текуща поддръжка във всички райони, от които разпределяме 10 млн. лв. и към кметовете на райони. 

Тази година ще бъдат ремонтирани:  бул. „Т. Каблешков“, бул. „Филип Кутев“, „Източна тангента“ – етап 1, бул. „Ломско шосе“ – етап 1, ул. „Опълченска“, бул. „Копенхаген“, бул. „Рожен“, ул. „Димитър Пешев“. Общо 16 обекта за изграждане, за които осигуряваме 62,7 млн. лв. от които 70% са заемните средства, посочи Фандъкова.

Средствата за основни ремонти са 54,5 млн. лв., в които са включени 34 обекта и различни съоръжения. По-големите улици, които ще бъдат основно ремонтирани през тази година са бул. „Първа българска армия“, ул. „Кукуш“, ул. „Н. Коперник“, ул. „Народно хоро“, ул. „Народен герой“, ул. „Флора“, ул. „Емилиян Станев“, улици в т.нар. нови квартали.

За поредна година е заложен и ремонт на тунелите на НДК и „Люлин“.

Общината залага 88,8 млн. лв.  за изграждане на водопроводи и канализация.

Строителството на нови градини също сред топ приоритетите на кметството. 41,3 млн. лв. ще се налеят в изграждането на 28 детски градини и детски ясли. 

50,6 млн. лв. в капиталовата ни програма са отделени за инвестиции в по-чист въздух и екология. "19,3 млн. лв. планираме да инвестираме в закупуване на нови екологични уреди за отопление на домакинствата. Планираме да закупим над 7000 нови уреди, безплатни за домакинствата.  5 млн. лв. планираме за закупуване на 21 електрически метачни машини. Над 17 млн. лв. ще инвестираме в рекултивацията на старите сметища, както и в стартиране на дейности за разкриване на нови площадки за оползотворяване на строителни и едрогабаритни отпадъци. Планираме изграждане на фотоволтаична система за нуждите на завода за преработка на отпадъците, което ще помогне за намаляване на сметките за електричество", каза Фандъкова.

През тази година ще се изгради ново осветление в парк „Св. Св. Петър и Павел“, ще започне втори етап от възстановителните дейности в Борисовата градина, ще продължи ремонтът в Северен парк и в парк „Заимов“.

10,7 млн. лв. са инвестициите в културна инфраструктура. "Планираме начало на основния ремонт на театър „София“, довършваме реставрацията на минералната баня в „Банкя“ и планираме средства за начало на реставрацията и възстановяването на баните в „Овча купел“ и „Горна баня“. Отделили сме средства за ремонт в театър „Зад канала“, които актьорите очакват от дълго време. Планираме със собствени средства да реставрираме къщата на Райна Княгиня, след отказа на дарител, както и над 2,8 млн. лв. за първия центъра за съвременен изкуство „Топлоцентралата“, заяви Фандъкова.

Над 2,1 млн. лв. ще бъдат инвестирани в различни спортни дейности. 

339 хил. лв. са отделени за отварянето на първата в София детска поликлиника в район „Възраждане“.

С 2,7 млн. лв. ще дигатализират общинските услуги.

От думите на Фандъкова стана ясно, че 1,4 млн. лв. ще бъде инвестицията в разширение на системата за видеоналюдение, нов център за превенция и реакция при кризи в район „Надежда“ и техника за аварийната дирекция.