0

Б ългаринът Делян Аспарухов получи първия направен в Космоса лек, след като продуктът стоя 8 месеца в орбита около Земята. Това съобщи Space.com, позовавайки се на съобщение в мрежата Х (бивша Туитър). Делян Аспарухов, съосновател на Varda Space Industries, стои в основата на пробива.

Революция

Това е истинска революция и в медицината, и в промишлеността, твърдят експерти в световните медии. Миналата година капсулата W-1 бе изстреляна в космоса с ракетата Rocket Lab Photon. Но за връщането й се оказа, че са нужни специални разрешения от няколко агенции, в това число и от Пентагона. Така капсулата бе в околоземна орбита за повече от 8 месеца вместо за един, както първоначално се предвиждаше, но трябваше да бъдат взети всички разрешителни. Накрая тя получи и последната необходима тапия и се приземи успешно в пустинно място в щата Юта. На W-1 има лекарството ритонавир, което при микрогравитация е направило кристали, каквито по никакъв друг начин не биха били получени на Земята. Лекът се използва за борба с хепатит С и вируса ХИВ, предизвикващ СПИН. Смята се, че така кристализирало, то ще има много по-силен ефект. Досега експерименти с лекарства са правени само на Международната космическа станция (МКС). За пръв път частна фирма и без участието на което и да е правителство успява да произведе лек в орбита и да го върне на планетата, а и това лекарство е приложимо, за разлика от опитите на МКС. „Нашата кристализация на ритонавир изглежда е успешна. Това е първата ни стъпка в комерсиализиране на микрогравитацията и изграждане на индустриален парк в ниска околоземна орбита“, се каза в съобщение на компанията в X.

Баба

Историята на Делян Аспарухов е интересна и поучителна. Когато е само на 19 години, през 2013-та той спестява на американското здравеопазване $60 млрд., а всичко тръгва, след като разбира, че баба му е болна от рак. Тригодишен пристига в Щатите със семейството си. На 14 години прави софтуер, който направо революционизира статистическите модели в компанията, в която работи баща му. На 19 разработва приложението Nightingale („славей“ - така разговорно се наричат медицинските сестри и специалисти), което пести милиарди на американското здравеопазване и следи хора с тежки болести дали и кога са си взели лекарствата. Сега с производството на лекове в космоса прави поредната революция.

Компанията си Varda (латински букви, но си е нашенската дума „варда“) създава съвместно с бившия инженер на SpaceX Уил Бруей и учения Даниъл Маршъл. Капсулата W-1, която е извела и спуснала ритонавир, може да носи полезен товар до 15 кг. Тя е с ширина 93 сантиметра. Трябва да има още четири качвания и спускания, а след това ще бъде заменена от нова капсула, която носи до 100 кг товар.