0

Е вропа не винаги е била сърцето на цивилизацията като днес. Старият континент има стари грехове, включително и канибализъм.

Не толкова отдавна - средните векове европейци са яли на корем смлени мумии, ограбени от Египет.

Pixabay

Панацея

Те са смятали, че прахът от мъртвите тела е панацея – ползвали са го за за лечение от главоболие през подуване до чума.

Защо обаче хората са смятали, че канибализмът е полезен за здравето им?

Отговорът предлага поглед към най-странните пролуки на европейската история във време, когато европейците са били обсебени от египетските мумии.

Идеята е провокирана първо от убеждението, че смлени човешки останки могат да лекуват всичко - от бубонна чума до главоболие.

Pixabay

След това беше пренесено от зловещите идеи на викторианските хора за забавленията след вечеря.

В резултат на това овързаните мумифицирани трупове на древните египтяни са били обект на очарование от Средновековието, та до 19 век.

Мания по мумията

Вярата, че мумиите могат да лекуват болести, е карала хората от векове да поглъщат нещо с  ужасен вкус .
Продуктът, създаден от мумифицирани тела, според представите на старите европейци, е лекарствена субстанция, консумирана  от векове  от богати и бедни,  налична в аптеките и създадена от останките на хора, донесени от египетски гробници в Европа.

До 12 век аптекарите са използвали смлени мумии заради техните неземни лечебни свойства. Мумиите са били предписано лекарство през следващите 500 години.

.

 .
Pixabay

Не всички лекари обаче са смятали, че сухите стари мумии са най-доброто лекарство.  Някои от тях твърдели  , че прясното месо и кръвта имат жизненост, която липсва на отдавна починалите.

Твърдението, че е прясно, най-добре убеждавало дори най-благородните благородници.

Английският  крал Чарлз II  приема лекарства, направени от човешки черепи, след като е получил припадък. Тази практика е жива чак до 1909 г., когато лекарите обикновено използвали човешки черепи за лечение на неврологични състояния.

Pixabay

За кралския и социалния елит яденето на мумии изглеждало  подходящо за статута им лекарство , тъй като лекарите твърдели, че мумията е направена от фараони. Т.е крале ядат кралски особи.

Вечеря, напитки и шоу

През 19-ти век хората вече не консумират мумии, за да лекуват болести, но викторианците са домакини на „партита за разопаковане“, където египетски трупове се разопаковат за забавление на частни партита.

Pixabay

Първата експедиция на Наполеон  в Египет  през 1798 г. събуди любопитството на европейците, позволявайки на завръщащите се вкъщи пътешественици да донесат цели мумии   в Европа,  купени  от улицата  в Египет.

През 1834 г. хирургът  Томас Петигрю  разопакова мумия в Кралския колеж по медицина пред хирурзи.

По негово време  аутопсиите и операциите се извършвали публично и това разопаковане било просто поредното публично медицинско събитие.

Скоро обаче дори интересът към медицински изследвания на мумиите изчезва.

Pixabay

Проклятието на мумията

Партитата за разопаковане на мумии приключват с началото на 20-ти век.

Зловещата тръпка вече била проява на лош вкус и  неизбежното унищожаване  на археологическите останки изглеждало достойно за съжаление.

След това откриването на гробницата на Тутанкамон подхранва отново тази  лудост  , която оформя  арт деко  дизайна във всичко - от мотивите на вратите в сградата на Крайслер до формата  на часовниците, проектирани от Cartier.

Pixabay

Внезапната смърт през 1923 г. на лорд Карнарвън, спонсор на експедицията на Тутанкамон, е естествена, но скоро се приписва на ново суеверие – „ проклятието на мумията “.

Съвременни мумии

През 2016 г. египтологът Джон Дж. Джонстън е домакин на първото  публично разопаковане  на мумия от 1908 г. насам.

Отчасти изкуство, отчасти наука и отчасти шоу, Джонстън показва завладяващо пресъздаване на това какво е да присъстваш на викторианско разопаковане.

По мнението на свидетели на шоуто, то било безвкусно и безинтересно.

Днес никой сериозен археолог не би разопаковал мумия и никой лекар не би предложил да ядете такава. Но примамката на мумията остава силна. Те все още се продават, все още се експлоатират и все още са стока.

Днес черният пазар на контрабанда на антики – включително мумии – заработва около  3 милиарда щатски долара  годишно.

*Източник: The Sun