0

Т ърсенето на извънземен живот във Вселената скоро може да приключи, след като космическият телескоп Джеймс Уеб направи сензационно откритие. Апаратът улови екзопланета, на която може да има вода. При това в течна форма, а не само лед или пара, при това с размерите на половината от нашия Атлантически океан.

„От всички известни към момента екзопланети LHS 1140 b може да бъде най-добрият ни шанс един ден косвено да потвърдим наличието на течна вода на повърхността на извънземен свят извън нашата Слънчева система“, написа Чарлз Кадийо, водещ автор на изследването и докторант в Университета в Монреал. „Това би било важен крайъгълен камък в търсенето на потенциално обитаеми екзопланети.“

LHS 1140 b се намира на 48 светлинни години от Земята. Тя е една пета от размера на Слънцето и шест пъти по-голяма от нашата планета. Екзопланетата обикаля около червено джудже в съзвездието Кит.

„Това е първият път, в който виждаме следи от атмосфера в обитаема зона на екзопланета“, коментира Райън Макдоналд, сътрудник на НАСА. Според него  дори са намерени доказателства за въздух.

Изследваният показват, че до 20% от масата на LHS 1140 b може да е съставена от вода. Атмосферата й може да е богата на азот. Диаметърът на океана й е 4000 км, а температурата на водата на повърхността трябва да е около 20 градуса по Целзий.