0

П ървият прототип на електрически хиперавтомобил, вдигащ 580 км/ч, конструиран и изработен в България, беше представен не в София или някой от другите големи градове, а в центъра на сатовчанското село Слащен. Инженер Ахмед Мерчев сбъдна своята мечта да покаже „Алиено“ - колата на бъдещето, пред жителите и гостите на своето родно място. Автомобилът, който повече прилича на космически кораб, е проектиран и изработен от него и екипа му в завода в съседното село Туховища. Това истинско чудо на инженерната мисъл – едноместна хиперкола, е с мощност 5221 конски сили и може да развива максимална скорост до 580 км/ч. 

„Аз наистина сбъднах своята отколешна мечта. Това е кола на бъдещето, „Алиено“ е портал към бъдещето. Но този автомобил е прототип, в момента правим още три предпроизводствени прототипа. Те са като тестови мулета, ще ни помогнат да изчистим всички детайли по хиперколата, за да можем да пуснем на пазара първите 10 коли, които ще са серийно производство“, каза за „Телеграф“ инженер Мерчев. Оригиналната кола ще се зарежда с 4 електромотора.

Цена

Цената на един такъв болид се очаква първоначално да е между 2 и 4 милиона евро. На по-късен етап ще се предлагат на пазара и возила на бъдещето, които ще са десетина пъти по-евтини - между 200 000 и 400 000 евро, разкри създателят им, който е роден в Слащен. От малък Ахмед е запален по роботиката и електрониката и мечтае да направи свой хиперавтомобил. Според него „Алиено“ е портал към бъдещето, тъй като създава най-върховите технологии, които ще станат масово производство след 10-15 години.

Базовите технологии, които са при колата, като електромотори, контролери, батерия, системата, която управлява батерията, олекотеното и здраво шаси, активната аеродинамика, която си променя формата, всичко това е част от процеса. Самият софтуер, който управлява колата, всичко това са върхови технологии, които не са прилагани до момента в автомобилостроенето, особено пък масово. От тази гледна точка тази кола е особена и като дизайн - остър, агресивен и прилича на извънземен робот. Оттам идва името „Алиено“ - извънземно на колела, което да развива скорост над 400 километра в час. 

Работа

Той се надява да се развие това производство в община Сатовча, тъй като ще осигури нови работни места. След време фабриката ще има между 40 и 100 служители. Върху прототипите ще тестват по-големи и по-оптимизирани електромотори, контролери, за да се стигне до нивото на хиперколите.

Фабриката в Туховища е на високо технологично ниво, притежава над 100 специализирани високотехнологични машини за автомобилостроенето, но те могат да имат приложение и в други отрасли. Така че в по-широк период от време дейността на „Алиено“ ще се разрасне до разработка на хуманоидни роботи, с които Ахмед има опит още от 2002 година. След това ще се произвеждат и някои елементи за космическата индустрия.