0

Н ови изследвания хвърлят повече светлина върху мистерията с „крещящата“ египетска мумия. Тя е открита в гробница през 1935 г. при разкопки близо до Луксор, изумявайки археолозите с отворената си оста, сякаш крещи.

“Крещящата жена“ е починала преди около 3500 години. Нов екип учени наскоро използва компютърна томография, за да разкрие подробности за морфологията, здравословното състояние и запазването на мумията. Специалистите използваха инфрачервена светлина и други съвременни техники за „виртуална дисекция“ на мумията, търсейки да разберат какво може да е причинило поразителното й изражение на лицето.

Техните открития, публикувани в списанието Frontiers in Medicine на 2 август, разкриват, че жената е била на 48 години, когато е починала.

Тялото й е било балсамирано с тамян и смола от хвойна, с пищни и скъпи вещества, каза в изявление авторът на изследването Сахар Салем, професор по радиология в болницата Kasr Al Ainy в университета в Кайро.

Салим не открива разрези по тялото, което е в съответствие с оценката, направена по време на първоначалното откритие. Така че мозъкът, диафрагмата, сърцето, белите дробове, черният дроб, далакът, бъбреците и червата все още са в тялото на жената.

Неуспехът да се премахнат вътрешните органи, отбелязва проучването, е необичаен, тъй като класическият метод на мумифициране от този период включва отстраняването на всички такива органи с изключение на сърцето.

Изследователите установили, че анонимната жена е висока 1,54 метра и е страдала от лек артрит на гръбначния стълб, като сканиранията разкриват костни шипове на някои прешлени, които изграждат гръбначния стълб. Няколко зъба, вероятно изгубени преди смъртта, също липсват от челюстта на жената.

Проучването обаче не успя да определи точната причина за смъртта.

„Тук показваме, че тя е била балсамирана със скъп, вносен материал за балсамиране“, каза Салим в съобщение за медиите.

„Това, както и добре запазеният външен вид на мумията, противоречат на традиционното вярване, че неуспехът да бъдат премахнати вътрешните й органи предполага лоша мумификация.“

Само няколко древноегипетски мумии са открити с отворена уста, отбелязва проучването, като балсаматорите обикновено увиват челюстната кост и черепа, за да държат устата на починалия затворена.

Какво е причинило смразяващото изражение на жената не става ясно от резултатите от проучването, въпреки че изследователите излагат зловеща хипотеза.

Салем каза, че добре запазеният вид на мумията, рядкостта и цената на материала за балсамиране, заедно с други погребални техники като използването на перука, направена от финикова палма и пръстени, поставени върху тялото, изглежда изключват небрежен процес на мумифициране, при който балсаматорите са пропуснали да затворят устата й.

„Крещящото изражение на лицето“ на мумията може да се разчете като трупен спазъм, рядка форма на мускулно втвърдяване, свързано с насилствена смърт, което предполага, че жената е починала, крещейки от агония или болка, според проучването.

Възможно е, предполагат авторите на изследването, тя да е била мумифицирана в рамките на 18 до 36 часа след смъртта, преди тялото й да се отпусне или да се разложи, като по този начин е запазила позицията си с отворена уста при смъртта.

Изражението на лицето на мумията обаче не показва непременно как се е чувствал човек при смъртта, отбелязва проучването.

Няколко други фактора, включително процеса на разлагане, скоростта на изсъхване и силата на натиск на обвивките, могат да повлияят на изражението на лицето на мумията.

„Погребалните процедури или промените след смъртта може да са допринесли за феномена на мумиите с крещящ външен вид“, отбелязват авторите в изследването.

„Причината и обстоятелствата за смъртта на тази жена са неизвестни, следователно причината за нейното крещящо лице не може да бъде установена със сигурност“, каза Салем.

„Крещящата жена“ е била погребана под гробницата на Сенмут, архитект на храма на египетската царица Хатчепсут (1479–1458 г. пр.н.е.), който заемал важни позиции по време на нейното управление. Смята се, че жената е свързана със Сенмут, според проучването.

Откриването на останките й стана по време на експедиция, ръководена от Музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк. Ковчегът й днес е изложен там, а нейното мумифицирано тяло се съхранява в Египетския музей в Кайро.

*Източник: CNN