0

К осмическият телескоп „Джеймс Уеб“ засне мъглявината Пръстен с невиждани досега детайли, съобщи сайтът на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Мъглявината е образувана от звезда, изхвърляща външните си слоеве. Пръстеновидната мъглявина е архетипна планетарна мъглявина. Обектът е познат и като M57 и NGC 6720 и се намира сравнително близо до Земята - на около 2500 светлинни години разстояние.

Новите снимки на телескопа "Джеймс Уеб" са с безпрецедентна разделителна способност и спектрална чувствителност. Изображенията разкриват уникални детайли. Изображението от инфрачервената камера (NIRCam) показва сложни детайли от нишковидната структура на вътрешния пръстен. Изображението от другия инфрачервен инструмент (MIRI) показва детайли в концентричната структура на другите части от мъглявината.

Цветният голям пръстен е съставен от газ, изхвърлен от умираща звезда в центъра на мъглявината. Тази звезда е напът да се превърне в бяло джудже - малко, плътно и горещо тяло, което е финалът на еволюцията при звездите като Слънцето.

Мъглявината Пръстен е сред най-забележителните обекти, които се наблюдават от Земята. Открита е през 1779 г. от астрономите Антоан Даркие дьо Пелпоа и Шарл Месие и е включена в Каталога на Месие. Двамата астрономи са попаднали на мъглявината Пръстен, опитвайки се да наблюдават пътя на комета през съзвездието Лира.

Наблюденията на мъглявината са част от програмата на телескопа. "Джеймс Уеб" е съвместен проект на НАСА, ЕКА и Канадската космическа агенция.