0

М отивацията за слънчев загар не е чиста суета – има тенденции към зависимост и абстиненция, съобщи fresh-science.com. Учени от масачузетския университет обвиняват опиоидната система (пътеката, която се превзема от наркотици като хероина). Те установили, че бета-ендорфинът и кожният пигмент меланин произлизат от един и същ протеин.

Като част от експеримент, мишки с премахната козина получават дневна доза UV облъчване, достатъчно за постигане на тен, но и достатъчно слабо за предотвратяване на изгаряне - 20 до 30 минути излагане под слънчевите лъчи за Флорида. След няколко дни нивата на бета-ендорфин в кръвта на мишките се повишават и учените определят толерантността към болка, която е маркер за опиоидна зависимост, с помощта на допир и топлина. Мишките излагани на UV лъчение показват търпимост към болка три пъти по-висока, в сравнение с мишките без тен.

Когато мишките със загар получават медикамент, блокиращ опиоидите, те показват симптоми на абстиненция, като треперене на лапичките и скърцане със зъби. Мишките дори променят поведението си - те предпочитат да прекарват времето си в бяла кутия, вместо в първоначалната черна, въпреки естествения инстинкт на гризачите към тъмнината.

Хората и мишките имат еднакви химически процеси, затова учените вярват, че бета-ендорфинът може да доведе до пристрастяване и при хората. От друга страна излагането на слънце е добре за мозъка, тъй като се нуждаем от витамин D.