0

Б ългарски туристи, отишли в Скопие на пазар през уикенда, се оказаха масово гласуващите там, а не местните граждани с наши паспорти, видя на място екип на „Телеграф“. 

Вотът премина доста вяло, като хората в секциите идваха през 10-15 минути и никъде не се образуваха опашки. Цивилни ченгета пък стояха край секциите, за да предотвратят евентуални безредици и скандали. Имаше и разочаровани македонци с БГ гражданство, които не можеха да пуснат гласа си за евроизборите. Причината е прословутото изискване за уседналост.

ИЗБОРИ 2 В 1: Първи резултати от вота!

Голяма част от българите в Повардарието, за да получат български паспорти, се регистрират на служебни адреси.  „Зарадвахме се, че за първи път българите от Северна Македония ще можем да гласуваме на европейски избори. Оказа се обаче, че това ни право е само пожелателно, но не и изпълнимо, а може да ни коства и солена глоба от 1000 лв.“, коментира пред екипа ни Марко Наумов, студент по медицина в София. 

Футболисти

Процесът вървеше нормално и без струпване на опашки. Само до обед в неделя бяха минали над 20 души в изборната секция на посолството ни на улица „Златко Шнайдер“. Пред урните освен туристите дойдоха да гласуват и състезатели от футболна школа, които са на турнир в Скопие. Общо шест са избирателни секции за изборите за народни представители за Народното събрание, разкрити на територията на РС Македония. Освен в Скопие възможност за гласуване имаше в Генералното ни консулство в Битоля, както и в Кавадарци, Охрид, Велес и Струмица.

Смелост

Обстановката в Скопие привидно беше спокойна, но местните споделиха, че ги дебнат.

„Ей ги там, удбашите (тайна полиция, б.а), дебнат от една кола кой влиза, кой излиза, записват си. Утре ще имаме проблеми или някой от роднините ни с работата“, обясни мъж на пенсионна възраст.

СЛЕД КРАЯ НА ИЗБОРИТЕ: Какво показват официалните данни в страните от ЕС!

Въпреки това човекът каза, че той лично не се страхува и се радва, че може да гласува за България, както някога е правил дядо му преди 1944 г. За разлика от него и малцината по-смели българи мнозинството на македонистите изобщо не бе радостно, че се дава възможност в Скопие и въобще в РС Македония да се гласува на български избори.

„Какво търсите тука? Защо сте дошли? Ходете си в България. Тука няма българи, не ви искаме Европейския съюз“, занарежда мъж на средна възраст насред площада в центъра на Скопие.

Площад, приличащ по-скоро на филмов декор с висок паметник на мъж, яхнал кон и вдигнал победоносно сабя. Паметникът е с официално име „Воин на кон“ след Преспанското споразумение с Гърция.

Според македонистите обаче това е паметникът на „техния“ цар Александър Велики и коня му Буцефал. 

Хейт и бъзици

Екипът ни видя надпис на една от стените по река Вардар – „Бугари во устав е предавство“. Това верую изповядва новоизбраната президентка на РСМ Гордана Силяновска.

Официални резултати от ЦИК!

“Телеграф“ попита няколко македонци с БГ документи дали одобряват както графита, така и Силяновска, а те започнаха да се шегуват и да я наричат „баба Горда“ и „изкуфяла старица“, но не си позволиха да кажат нещо лошо за нея. Интересно беше, че на много места все още стояха плакати на Йосиф Броз – Тито, който се оказа любимец в РС Македония. Има дори улица в Скопие, която все още носи неговото име. 

Митрополит Киприан от Охрид: „За“ запазване на нравствените устои на обществото ни

Старозагорският митрополит Киприан упражни правото си на глас в избирателна секция в търговски център в Охрид.

ДЕЖА ВЮ: Повече от половината предадени протоколи в „Арена София“ са с грешки! (ВИДЕО)

“Гласувам за по-доброто бъдеще и благопросперитета на България, както и за запазване на нравствените устои на обществото ни”, каза архиереят.

Владиката е на посещение в Северна Македония по покана на Дебърско-Кичевския митрополит Тимотей. Заедно те съслужиха в Божествената св. Литургия в катедралния храм “Св. София” в Охрид по повод канонизацията на изповедниците и праведниците Спасе и Спаса Вишниски.

*Автор: ЗАХАРИ БЕЛЧЕВ и БОЙКО КИЧУКОВ, пратеници на "Телеграф" в Скопие