0

Б аща от Първомай опитал да насили сексуално дъщеря си, заплашил я и с нож, защото не искала да се сгоди с братовчед му за пари. Потресаващата история е от средата на януари тази година, но до момента не е обявявана публично, съобщи „Марица“.

Момичето, което е в осми клас, било отглеждано само от баща си. Майката била заминала за Нидерландия. Непълнолетната дъщеря търпяла дълго време поведението на баща си, свързано с биене и заплахи. На 18 януари самата тя подала сигнал и казала, че от страна на бащата е упражнено физическо и психическо насилие, опит за сексуално посегателство и склоняване за годеж срещу заплащане.

Бил сформиран мултидисциплинарен екип, който  взел решение да се провери сигнала и да се проведат разговори с детето в сградата, където учи.

От страна наосмокласничката е попълнена декларация, в която пояснява, че баща ѝ често злоупотребява с алкохол и в това състояние я бие. В един от случаите същият се съблякъл по бельо и принудил детето също да се съблече. Изложено е още, че бащата е склонявал дъщеря си да сключи годеж със свой братовчед, с който впоследствие да се преместят в Германия. Допълнително се казва, че заплашвал дъщеря си, че ще я наръга с нож, тъй като изразявала нежелание за годежа. Впоследствие бащата бил арестуван.

Социалните работници достигнали до извод, че са налице данни за оказано физическо насилие над момичето, опит за сексуално посегателство над нея и склоняване към годеж с цел получаване на парични средства от бащата. Отразено е желанието на детето да се настани в Кризисен център. Така екипът преценил необходимостта за настаняване на детето по спешност в Кризисен център „Олга Скобелева“ в Пловдив до произнасянето на съда. 

В мотивите на заповедта е посочено, че родителите на детето са разделени, като майката е напуснала семейството от няколко години и не се интересува от дъщеря си. Отразено е наличието на съществуващ риск за правилното фактическо и психическо развитие на момичето, тъй като бащата системно упражнява физически и психически тормоз над нея. 

На 19 януари е изготвен доклад за оценка на сигнала, в който е констатирано, че детето се намира в силен емоционален стрес в резултат на действията на бащата. Социалните работници констатирали още, че ученичката е много изплашена и желае да бъде настанена в Кризисен център за деца жертви на насилие.

Отразено е още, че преди 2-3 месеца детето споделило с класния си ръководител за проблемите с баща си, за което били уведомени социалните в Първомай. 

На 22 януари социалните се срещнали с майката на момичето. Тя споделила, че се върнала от Нидерландия, където работи, по най-бързия начин, след като разбрала какво се е случило. Изразила е желание да поеме грижите на детето си и споделила намеренията си да отглежда дъщеря си в Димитровград. Пояснила, че бащата създавал пречки за осъществяване на комуникация между нея и собствената ѝ дъщеря.  Майката подала заявление, с което иска да й бъдат присъдени родителските права. 

По делото е приложен социален доклад, от който се установява, че още през месец ноември миналата година социални работници са посещавали два пъти семейството във връзка с подадени сигнали от класния ръководител на детето. Тогава бащата е споделил, че се грижи за дъщеря си и, че майката не се интересува от нея. Към онзи момент социалните работници са приели, че изваждането на осмокласничката от семейната среда на бащата не би довело до преодоляване на възникналото напрежение.

При изслушването на социален педагог към Кризисен център „Олга Скобелев“ в Пловдив се установява, че майката ежеседмично посещава дъщеря си, а срещите протичат положително. Става ясно, че тя проявява загриженост и се интересува от потребностите на момичето, а същото е доволно, щастливо и изразява желание да остане с майка си. Налична е емоционална и доверителна връзка между майката и дъщерята, твърди педагогът в свое становище. Непълнолетната споделила, че е добре с майка си, тъй като чувства обич, сигурност. 

Социален работник по случая дава мнение за наличието на силно съхранена връзка между майката и дъщерята. Запознал се е със социален доклад, изготвен от социални работници към дирекция "Социално подпомагане" - Димитровград, според който са безупречни битовите условия в дома на майката. 

В показанията си вуйчото на детето потвърдил, че сестра му притежава жилище в Димитровград и има спестени доходи, докато е работила в чужбина, с които може да посрещне нуждите на детето. 

Пред съда майката изразила категоричното си желание да се грижи за дъщеря си. Казала, че при дадено разрешение от Районния съд за местопребиваване на детето в Нидерландия, счита, че там би могла да осигури по-добри възможности на детето.

В крайна сметка Административният съд в Пловдив е отменил заповедта за настаняване на детето в кризисен център. "Органът (Дирекция "Социално подпомагане" - Първомай) не е събрал необходимата информация за другия родител (майката), като изцяло се е доверил на казаното от бащата през месец ноември 2023 г., че същата не се интересува от детето си. Именно, ако органът се беше свързал с жалбоподателката, би постановил друг акт след нейното завръщане от чужбина", се казва в мотивите на съда. 

Според магистратите категорично недопустимо е да се извежда дете от семейството, когато е възможно то да се отглежда в семейна среда от другия родител, който изразява категорично желание да полага грижи за него. "В настоящия случай детето има майка, изразяваща желание да отглежда и да се грижи за дъщеря си. В същото време се установи, че майката има необходимите жилищни условия. Налице е емоционална и доверителна връзка между жалбоподателката и нейната дъщеря. Не без значение е желанието на детето да живее при майка си, което следва да се вземе предвид", смятат още административните магистрати.