0

С ъдилищата у нас се са пълни с граждански дела, често надминаващи по своя характер и сценария за комедиен сериал, показа проверка на „Телеграф“. Така например комшия е подвел под отговорност свой съсед, който без негово разрешение му отнесъл половината месо от прясно заклано прасе. Друг пък е пуснал жалба, че кучето на съседката е подгонило, хапало и проскубало перушината на петела му. 

Едни от най-срещаните искове и претенции са между съседи, следвани от такива между роднини и спорове след любовни отношения. Комшии редовно водят граждански дела за отстояние на дворни огради, стопански постройки, които нямат 3 метра от съседската стена или пък за незаконно надстрояване на имот. По такива казуси са близо 70% от този тип дела. 

Съседи често влизат в пререкания заради огради и бараки.

 Съседи често влизат в пререкания заради огради и бараки.

Решения

Висок брой спорове пред Темида имат и етажната собственост. Обитателите на кооперациите, предимно панелни жилища, масово се съдят заради течащи покриви и отказ от плащане на всички във входа. Оспорват се и взетите колективни решения, които често се осъществяват без реално провеждане на общо събрание, а дори да има такова, то не отговаря на законовите изисквания. Масово например при събрание във входа на блока не се прави протокол, който иначе по закон е абсолютно задължителен, за да бъде всяко едно колективно решение легитимно. 

Любовници

Имотни спорове, различни делби между роднини и оспорвания на наследства са следващите по брой дела, които задръстват Темида. За разлика от съседските спорове, където съдът по-често отказва да разглежда, то при роднинските те влизат в съдебна фаза и някои траят продължително дълго. Обикновено се съдят братя, сестри, братовчеди, които имат общ имот и не могат да го разделят справедливо. Хит пък са семейните спорове, особено такива между любовници, които без брак са съжителствали, имат общи деца или общи имоти. При тези дела се случват и драматични ситуации, в които се забъркват отново комшии и роднини. Пример в едно от съдилищата е дело, по което жената иска да докаже, че мъжът й не е дал пари за придобит при съжителството им лек автомобил. Жената се аргументира с факта, че когато заклали прасето, той поканил всичките си приятели. Изяли всичко, изпили и запасите, които имало вкъщи. „Това доказва, че този човек няма как сам да е спестил нещо, за да може да си позволи закупуването на автомобила“, се сочи в обясненията на дамата. 

Доверие 

От всички европейци българите имат най-малко доверие в правосъдието, но са в най-голяма готовност да се съдят, дори за дребни проблеми. Това показват и последните статистически анализи от края на октомври сред граждани на всички страни членки на Европейския съюз. Над 70% от българите са категорични, че съдебната ни система е най-лошата в ЕС. Статистиката сочи, че през 2021 г. след застоя при пандемията се е появила нова тенденция на нарастване на броя на делата, образувани от граждани по подобни казуси. Увеличаването на образуваните пред съда дела се дължи главно на значителното покачване на броя на жалбите. Тревожни са данните, че голям брой от новообразуваните дела вече не са само чисто граждански, но има и наказателни, които са свързани с домашното насилие. Само в София през тази година са започнали над 260 разследвания. А в страната са издадени над 3000 съдебни заповеди за защита през първите 10 месеца.

Иван Вазов праща зло куче на смърт 

Малко известен факт е, че големият български писател и поет Иван Вазов е бил за кратко съдия в Берковица. Той се прочува с това, че осъжда зло куче на смърт. 
Животното нападнало близката кошара на Еленко Атанасов от с. Костенци. Овчаря го нямало в кошарата, залисан по работа някъде из къра. Тогава кучето на Михал Първанов се развъртяло из изплашеното стадо, удавило и разкъсало деветнадесет ярета и агнета. Това е извадка от едно много интересно дело, разглеждано през 80-те години на XIX век в Берковица. Решението по делото е прецедент за съдебната система. Съдията обаче ще стане известен по-късно с нещо съвсем различно от правната си дейност. През 1879-1880 г. Вазов е председател на Берковския окръжен съд.