0

Т ежко въоръжени мъже се барикадираха в сръбски манастир в Северно Косово, като трима от тях бяха убити, след като косовската полиция превзе светата обител късно в неделя.

Това предаде Ройтерс в понеделник, ден след първоначалните информации за неидентифицирани лица, затворили достъпа към мост в района на манастира и влезли в престрелка, при която загина косовски полицай.

Информационните агенции се въздържат да квалифицират националността на нападателите, наречени сърби единствено от официалните власти в Прищина. Самоличността на хората, барикадирали се в манастира, не бе установена от независим източник до вечерта.

Манастирът се намира до село Банска, в района на Митровица. Въоръжените полицейски части влязоха с бронирани автомобили и претърсиха къщи в селото в понеделник, търсейки въоръжени лица, които не са избягали, каза полицейски източник пред Ройтерс. Селото все още беше изолирано за журналисти в понеделник сутринта.

В неделя бе съобщено за намерени множество оръжия и екипировка, а вчера вестник „Коха диторе“ предаде, че в Звечан е бил открит още един автомобил, пълен с въоръжение, според БТА.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел разговаря и с албанския премиер Курти, и със сръбския президент Александър Вучич. От 2013 г. насам Косово и Сърбия водят диалог с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си.

Кремъл заяви в понеделник, че следи отблизо това, което нарече "потенциално опасна" ситуация в Косово. Москва е сред държавите, които не признават суверенитета на държавата в рамките на ООН. „Ситуацията е изключително трудна. По отношение на Косово виждаме традиционно пристрастно отношение към сърбите... Ситуацията е много, много напрегната и потенциално опасна, ние я наблюдаваме много внимателно“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

На този фон Албин Курти обвини Белград, че финансира и изпраща въоръжени мъже в Косово. Сръбският президент Александър Вучич отрече обвиненията и от своя страна обвини Курти в подбуждане към насилие заради отказа му да формира съюз на сръбските общини (ССО) в Косово, който би дал повече автономии на сърбите там и заради честите полицейски акции на север, където сърбите са мнозинство.

Етническите албанци съставляват мнозинството от 1,8 милиона жители на бившата сръбска провинция. Но около 50 000 сърби в северната част не приемат декларацията за независимост на Косово от 2008 г. Напрежението нарасна след сблъсъците в северната част на страната през май тази година, когато повече от 90 мироопазващи войници на НАТО и около 50 сръбски протестиращи бяха ранени.