0

Р екордната сума от 1,4 млн. лева кръвнина искат роднините на застреляния Вячеслав Коев от убиеца му Драгомир Драгомиров. Гражданският иск е заведен в Софийския градски съд от родителите, сестрата, съпругата и двете деца на жертвата през март тази година.

Кървавата драма се разигра на 18 май 2017 г. в столичния квартал „Витоша“, където се намирал офисът на жертвите.

Спор

Тогава при спор с инвеститорите заради забавени плащания строителният предприемач Драгомиров вади пистолета си „Берета“ и стреля по Вячеслав Коев, Стойка Мишева, която работела в строителния надзор, и по сина й Станимир Михайлов. Първите двамата издъхват на място, а Михайлов по чудо оцелява, но дълго време е в кома. Именно Мишева отказала да признае разходи по строежа за около 1800 лева. По това време в офиса на фирмата е имало още двама души - Дмитро Куропаткин, който е един от управителите на компанията инвеститор. Той побегнал, щом чул, че се стреля. На мястото е и работник от фирмата на Драгомиров, който станал свидетел на касапницата. След пукотевицата стрелецът се качва на колата си и отпрашва, но впоследствие се връща на местопрестъплението и се предава на дошлите междувременно полицаи. По-късно Драгомиров обяснява на разследващите, че цялата драма е заради 170 000 лева, които инвеститорите трябвало да му преведат за две сгради. Оправдава се, че жертвите искали да го фалират, което го извадило от равновесие. „Не исках да ги убивам, а само да ги сплаша“, обяснил пред ченгетата. По-късно и по време на процеса защитата на подсъдимия твърди, че от компанията инвеститор „Пейсол“ многократно забавяли дължими по договор суми към фирмата изпълнител на Драгомиров. Така заради забавянето се оказало, че Драгомиров не можел да плати заплатите на служителите си, а преди това инвестирал свои средства в строежа в размер на над 150 000 лева.

Драгомиров в съда по време на първата мярка за неотклонение, която се проведе броени часове след убийство

 Драгомиров в съда по време на първата мярка за неотклонение, която се проведе броени часове след убийство
Телеграф

Признание

Още на следващата година след двойното убийство състав на Софийския градски съд осъжда Драгомиров на 25 години затвор. 58- годишният тогава бизнесмен признава всички факти по делото и иска съкратено съдебно следствие с надеждата да откачи 1/3 от присъдата. Магистратите обаче му дават доживотен затвор, а след приспадането му дават 25 години решетки. През май 2019 г. горната инстанция - Софийският апелативен съд, потвърждава решението на СГС. Но върховните магистрати изменят присъдата и я намаляват с 5 години, установи проверка на „Телеграф“ в масивите на съда.

„Чистото съдебно минало, което се явява показател за изолирана проява в житейския път на подсъдимия, силно влошеното му здравословно състояние (захарен диабет, диабетна полиневропатия), изцяло положителната информация за него както в професионален план, така и в приятелското му обкръжение, високото образователно равнище и семейното положение представляват такива обективни и субективни фактори, които наред с останалите смекчаващи отговорността обстоятелства оказват решително влияние за индивидуализация на справедливо наказание“, мотивират се върховните магистрати.

Така изглежда сградата в квартал Витоша.

 Така изглежда сградата в квартал Витоша.
Телеграф

Окончателно

Така през май 2020 г. ВКС осъжда Драгомиров на 20 години решетки окончателно. Присъдата трябва да бъде изтърпяна при строг режим и влиза в сила малко по-късно. Днес Драгомиров топи присъдата си, като заработва в лечебницата на Централния софийски затвор като санитар, съобщиха за „Телеграф“ от ГД „Изпълнение на наказанията“. През пролетта на тази година пък роднините на една от жертвите – Вячеслав, завеждат граждански иск. Родителите, вдовицата и сестра му искат обезщетения от по 200 000 лева. А двете дъщери на убития - по 300 000 лева. От почернените роднини на другата жертва - Стойка Мишева, все още няма предявен граждански иск.

Криминалисти правят оглед на местопрестъплението.

 Криминалисти правят оглед на местопрестъплението.
Телеграф