0

И зходът от патовата ситуация, в която се намира парламентът в момента, е в изготвянето на т.нар. джентълменско споразумение. Това обясни пред „Телеграф“ преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Тя уточни, че в момента още не е приключила процедурата по самото конституиране на Народното събрание. 

„За целта трябва да се извървят три стъпки. Първата е клетвата на депутатите, която бе извършена, следва избор на председател и заместниците му“, коментира доц. Киселова. Що се отнася до предложението на „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ) да има шеф на ротационен принцип тя уточни, че все пак първо трябва да се избере председател, за да може Народното събрание да започне работа.

„И тогава това да се предвиди в правилника, защото не може да се направи с решение. Но за целта е нужно джентълменско споразумение между политическите сили. Иначе не може да се започнат и консултации при президента, за да се връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство“, обясни конституционалистът. 

Доц. Киселова припомни, че сме имали подобна ситуация в миналия парламент, но за три дни, след което бе подкрепена кандидатурата на Вежди Рашидов за председател. 

„Тогава се намери компромис, но някои от партиите се разбраха помежду си. Сега отново изходът е в това. Ако втората по големина коалиция не се съгласи, то нека се разговаря с останалите. Няма как да се говори за приоритети, ако няма съставени контактни групи“, заяви Киселова. Според нея не е добър вариант парламентът да работи само до юни, каквито хипотези се лансират в публичното пространство, защото това означава нови избори през август.

„Нали си давате сметка, че тогава хората масово са на почивки. Ако партиите толкова искат да се върви към друг вот, тогава нека да изберат председател, колкото да се мине бързо през процедурите и да може Народното събрание да се разпусне. Все пак пътят през изборите минава през конституиране на парламента“, заяви експертът.