0

Ц ената на училищния купон скочи заради инфлацията. Това показа проверка на „Телеграф“ в школа от страната. На места храненето в столовите поскъпва с 30 стотинки, а на други с 1,30 лв.  

В някои градове новите цени вече са факт, а в други родителите тепърва след пролетната ваканция ще дават повече пари за храната на децата си. От средата на март ученическото хранене във Варна например вече излиза 27,50 лв. на седмица или с 6,50 лв. повече. Фирмите вдигнаха цената на обедния купон, в който влизат супа, основно ястие и десерт, от 4,20 лв. на 5,50. Ако в менюто не е включена супа, родителите дават по 4,80 лв. вместо досегашните 3,70 лв. 

„Предвид драстичното повишаване на цените на всички хранителни продукти и стоки, както и на съпътстващите дейността разходи - електроенергия, битова газ, вода и други, менюто със супа вече струва 5,50 лв., а без супа - 4,80 лв.“, обяснява една от фирмите, осигуряващи топъл обяд на децата във варненските училища. Скок вече има и в Добрич. В началото на учебната година купонът там бе 3,30 - 3,50 лв., но след коледната ваканция поскъпна с 30 стотинки и вече е 3,60 - 3,80 лв. Разликата от 20 стотинки в различните училища е заради различните фирми. Към момента не е ясно дали до края на учебната година ще има ново увеличение. Учениците, които се хранят на обяд в училищен стол, получават супа или таратор, основно и десерт. Според изготвеното меню за седмицата родителите преценяват кои дни детето им няма да се храни в стола и им приготвят храна от къщи. Има и такива деца, които всеки ден си носят хапване в кутии. 

В столичните училища поскъпването е различно. Така например с 10% е увеличена цената на купона в 23 СУ „Фредерик Ж. Кюри“ от средата на март, обясни директорът Нина Чанева. Вместо 3,65 лв. родителите вече дават по 4,10 за едно хранене. В цената на купона обаче са включени и 50 стотинки за прибори за еднократна употреба, за да не ползват едни и същи в условие на пандемията. Причината за увеличението е клауза в договора, който е сключен между районната администрация и фирмата, която подсигурява хапването на децата. „В него е заложено, че ако инфлацията е над 5%, ще има увеличение на цената на купона. В края на годината тя бе достигнала 9%“, обясни Чанева. 

Заради скока на цените на хранителните продукти фирмата, която обгрижва столовото хранене в 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, също иска да вдигне цената на купона. Обядът там сега е 3,60 лв., като са включени и прибори за еднократна употреба. Фирмата иска да увеличи цената на купона с 1,50, или около 30% и да стане 5,10. „Те имат желание цената да се промени и на другите техни обекти с искане до Столичния общински съвет. Това е основателно, защото увеличението в цените се отразява на качеството на храната, която се подготвя. Няма как да има добро качество по БДС“, обясни директорът на училището Диян Стаматов. Той уточни, че районният кмет трябва да разреши това, защото той е договарял цените за школското ядене.

В Стара Загора също искат поскъпване с поне 40 стотинки. Общинската администрация обмисля увеличението заради инфлацията на хранителните продукти и електроенергията. В момента купонът под липите е на цена 2,50 лв., от които родителите поемат 2 лв. Това обясни заместник-кметът Иванка Сотирова. Цената не е променяна от началото на 2020 г., когато е имало увеличение с 80 ст. Решението трябва да бъде взето от общинския съвет, който е принципал на дружеството „Ученическо хранене“. Очаква се предложението да бъде направено на заседанието през април или в началото на май.

В Благоевград засега не обмислят увеличение на ученическия купон за храноден, сподели началникът на образователния инспекторат Ивайло Златанов. Той допълни, че за да привлекат ученици, по-малките школа в областта сами поемат всички разходи за стола. В по-големите училища родителите доплащат купона за храноден различно - от 1 лв. до 1,50 лв. В Шумен пък нито едно училище няма столово хранене, ученически стол или купони за обяд.

В Пазарджишко хапват за 7 лв. на седмица 

Седем лева за семейния бюджет излиза 5-дневното хранене на учениците в пазарджишкото Средно училище „Георги Бенковски“. Децата получават на обяд първо, второ и трето - съответно супа, основно ястие и десерт. В училищния стол се хранят 413 ученици, коментира пред „Телеграф“ директорът на учебното заведение Наталия Александрова. Сумата от 7 лв. се плаща от родителите, а останалите 3 лв. до цената на купона - приблизително около 10 лв., са за сметка на училището от държавните целеви средства, които получава като бюджет заведението, уточни Александрова. Въпреки инфлацията училищното ръководство има договорка с Ученическа кооперация „Бенковски“ и няма да вдига цената на купона, като ще продължи да подпомага семействата на възпитаниците си, поемайки по 3 лв. на дете. Малчуганите получават и безплатна подкрепителна закуска - плод или кисело мляко. 

Обядът в Кюстендил колкото билетче за градския в столицата

Тристепенно меню за 1,60 лв. е подсигурено за учениците в Кюстендил, установи репортерска проверка на „Телеграф“. Цената не е променяна през последните 2-3 години, като и към този момент не се предвижда ръст в услугата, увериха от общинската администрация в града. „Аз лично предпочитам детето ми да се храни в стола на училището, защото там храната е здравословна. Съобразена е с необходимия дневен прием на калории. Естествено, че по-добре да дам 1,60 лв. за обяд, отколкото 2,50 лв. за пици и дюнери“, коментира майка на четвъртокласник. Учениците могат да се информират предварително за менюто в училище и по този начин да се записват само за дните, в които им харесва храната. 
Не са малко и децата от социално слаби семейства, на които от бюджета на всяко едно от учебните заведения се отпуска безплатен обяд. Такива са предимно родители с по 3 и повече деца, както и самотни майки или бащи.