0

- Господин Новаков, държите ли на предложението си за по-радикални действия, в случай че до края на годината няма положително решение за приемането на България и Румъния в Шенген? Вие лансирахте идеята при този сценарий от първи януари догодина двете държави да премахнем граничния контрол помежду си.

- Това не е толкова демонстрация, а по-скоро практическа необходимост. Най-непоносими са опашките на Видин и на Русе и всеки един камион на границата носи загуба за собственика му по 240 евро на ден. Представете си колко много камиони, колко много дни и колко милиона загуби за икономиката са това не само за България, а и за Румъния.

Мисля, че румънската страна също е заинтересована от някакво разрешение на въпроса. Те са радикални по отношение на действията си спрямо Шенген с държавите, които ни спират. Така че и разговорите ми с румънските евродепутати са били в тази посока - че това повече не се издържа и че нещо трябва да се направи.

- Нека внесем уточнение - дали само с падане на паспортния контрол ще се реши въпросът с висенето на тировете на границата?

- В шенгенското пространство това, което съм виждал с очите си, например между Германия и Франция, проверки на тежкотоварни камиони няма. Границата спира да съществува.

- Ако си представим, че границата между България и Румъния падне, добре, там бързо ще минават тировете, но по-нататък се връщаме на същото положение - границите си съществуват, ние не сме в Шенген. Какво ще се спечели?

- По отношение на Гърция например нищо няма да се промени. Неслучайно предлагам този механизъм само с Румъния, защото и те не са част от шенгенското пространство и така двете държави нищо няма да нарушим, ако сключим двустранно споразумение за облекчаване на граничния контрол. Докато гърците с право ще кажат, че не могат да нарушат шенгенското споразумение и да спрат да пазят неговата външна граница (към България, б.р.).

Андрей Новаков е сред основните защитници на българското розово масло в Европа

 Андрей Новаков е сред основните защитници на българското розово масло в Европа
Facebook/Анрей Новаков

- Тогава предложението на румънския евродепутат Еуджен Томак за балкански тристранен Шенген на практика е невъзможно.

- Това би било незаконно.

- Дали в България политици и управленци биха приели вашето предложение?

- А какво друго ни остава? Това, разбира се, е моя лична позиция, изразена в Европейския парламент и подкрепена и от румънски колеги.

- А от останалите български евродепутати?

- За Шенген всички сме единни. Няма колега, който да е на различно мнение дали трябва да влезем или не в това пространство. Работим заедно, всеки в неговите комисии и ресори. За това дали трябва да вдигнем границите с Румъния - не мога да говоря от тяхно име.

- Така или иначе лелеяното членство се отдалечава във времето. Не става ли някак прекалено изтъркана темата и очакванията - нереалистични?

- По-голямата беля вече е станала. Хората са разочаровани от подхода към тях. Фактът, че толкова години вече не сме допускани, е щета, и то за ЕС, защото подхранва евроскептицизма. И утре да влезем, лошият вкус в устата ще остане.

Заради двойните стандарти, заради липсата на аргументи. Последният, който чух, за мен беше обиден. Защото австрийският канцлер каза, че няма да се приемат нови държави поради нужда от реформиране на самото шенгенско пространство. Супер, но миналата година приеха Хърватия в същото нереформирано пространство. Защо за едни може, а за други не може?

- Но пък в момента вътрешни граници между държави в зоната са затворени. Временно, но са затворени.

- Да, при терористични атаки се случва. Това не е лошо или необичайно - да се възстанови частично и временно граничният контрол. Но не можем да се разколебаваме. Става дума за временна мярка, прилагана за няколко месеца, а не завинаги.

В люксембургското селце Шенген табела сочи посоката към Германия и Франция. Между тях граници няма

 В люксембургското селце Шенген табела сочи посоката към Германия и Франция. Между тях граници няма
Gettyimages

- Австрийската страна постави специални условия, за да вдигне ветото за граничния контрол за българи и румънци само по въздух. Според вас те приемливи ли са?

- Като българин мисля, че така наречените специални условия са неприемливи и необосновани. А като политик смятам, че това говорене от страна на Австрия е насочено не към България и Румъния, а към австрийското общество.

За какви нови условия говорим, след като страната ни така или иначе изпълнява всичките си ангажименти за охрана на границите. И това не са мои думи, а на всички европейски институции и служби до една. В този смисъл няма нови ангажименти за нас. Ние вече изпълняваме изискванията на Австрия.

Евродепутатът Новаков разговаря с цар Симеон Втори при представянето на книгата за цар Фердинанд

 Евродепутатът Новаков разговаря с цар Симеон Втори при представянето на книгата за цар Фердинанд
Facebook/Анрей Новаков

- Ако и този половинчат сценарий - нещо да се даде на двете държави - отпадне, как виждате бъдещите действия на австрийските власти?

- Трудно мога да предвидя действията на чужди власти. Това, което знам, е, че България рано или късно ще бъде пълноправен член на шенгенското пространство. Разиграването сега е обидно и, както казах, постига единствено недоверие към силата и единството на Европейския съюз.

- Очаквате ли Нидерландия с новия състав на парламента й да промени позицията си за България? Има хипотези, че Марк Рюте, който все още е служебен премиер в Хага, е готов на компромис срещу подкрепа от София и Букурещ за кандидатурата му за генерален секретар на НАТО.

- Ако съдим по говоренето преди и след изборите в Холандия, бих бил скептичен.

В ситуация като тази има всякакви хипотези и отново ще наблегна на това, че е трудно, а и нередно да се коментират сценарии и да се правят прогнози за вътрешните работи на други страни. В нашия, в българския дневен ред има само една точка и тя е страната ни да получи това, което й се полага по право и за което е доказала, че е готова. Не може членството ни в Шенген да бъде заложник на вътрешнополитически борби или лични кариерни амбиции.

- Липсва ли ни достатъчно лобизъм? Навремето, когато паднаха визите за българите и тръгнахме да пътуваме свободно, това бе резултат от много целенасочени и синхронизирани усилия на политиците у нас. Какво ни липсва сега, или темата е вече извън възможностите на българската дипломация?

- Причината не е само вътре в нас, макар че го има и това. Не искам да се връщам в миналото, но е имало български политици, които от първите си дни в кабинета си обявяваха как българската граница е пробита и само те могат да решат проблема. Колко сме корумпирани и колко сме зле. Представете си как звучи това на нашите партньори в чужбина и какво послание се изпраща.

Страхът от нелегалните мигранти е основната причина да ни спират за Шенген

 Страхът от нелегалните мигранти е основната причина да ни спират за Шенген
Gettyimages

- Виждате ли сценарий, в който румънците, както намекват, действат сами и ги приемат само тях в шенгенската зона?

- Разделянето на двете държави е юридически невъзможно. За да бъдат присъединени към пространството без граничен контрол две страни, трябва да има предложение от Еврокомисията и одобрение от Европейския съвет, но и от Европейския парламент. През последните десет години Европарламентът е гласувал в пакет приемането на двете страни. Това означава, че за да се разделят, цялата процедура трябва да бъде мината отново, а това няма как да стане.

- Догодина предстоят избори за Европейски парламент. Вие ще бъдете ли отново кандидат? Сред най-разпознаваемите евродепутати от България сте.

- Благодаря за оценката. Прекалено рано е да се каже, това изцяло зависи от решението на ръководството на партия ГЕРБ, лично на господин Борисов, на структурите в страната, които правят номинациите. Все още сме далеч от кампания, от редене на листи, има много работа да се върши в сегашния мандат.

Ще се разглеждат ключови теми. Не можем да си позволим да мислим за нещо друго извън работата в Европарламента. За мен въпросът не е на дневен ред сега.

Андрей Новаков и Росен Желязков на посещение в Благоевград

 Андрей Новаков и Росен Желязков на посещение в Благоевград
Facebook/ГЕРБ

- Влияе ли върху работата ви в Брюксел и в Страсбург напрежението, което съществува в българското политическо пространство?

- Пречи, защото най-малкото липсва координация между нас и отделните министри. Нещо, което сме имали в миналото и в момента липсва. Това е истината.

Всички български евродепутати и нашият еврокомисар са национален актив, който не се използва докрай. Това успяхме да кажем и на премиера Денков, когато дойде в Брюксел. Да разговаряме, да търсим национални позиции по определени въпроси. Това липсваше особено в последните три години, по време на служебните правителства. Беше много трудно. Не знаехме какво мисли държавата и на практика трябваше сами да се ориентираме за приоритети.

- А фактът, че сега Мария Габриел е външен министър и вицепремиер, не ви ли помага? Все пак тя е с години опит в европейските дела.

- Със сигурност. Част от европейската административна машина в Брюксел, изключително добре приета, с много високо довериe. Все пак бе евродепутат, еврокомисар, първи заместник-председател на ЕНП. Това, че тя е сега външен министър и вицепремиер и можем да комуникираме, е от голяма полза.

- Всички очакваме, че ще се осъществи ротацията на правителството, тя ще стане премиер и нещата ще продължат в тази посока.

- Това знаем и аз, и вие. Една от основните причини да съществува правителството е разбирателството, че господин Денков и госпожа Габриел последователно ще сменят длъжностите си.

- Да се върнем към Европейския парламент. По темата за Украйна е ясно единството, но как стоят нещата по позициите за войната в Газа - има ли разнобой между различните фракции? Ще може ли да се изгради стратегия Европа да бъде полезна по някакъв начин в конфликта?

- За съжаление парламентарните групи не са единни по този въпрос. Има разделение по отношение прекратяването на огъня и отговорността за започването на конфликта между Израел и Хамас.

Крайнолевите и групата на комунистите имат пропалестински позиции, докато отдясно по-скоро може да се намери подкрепа и за позициите, които изразява Израел, а това със сигурност не помага. Далеч сме от това да има широко мнозинство и да се даде силен мандат на евроинституциите. Разделението е видимо.

- А умората от войната в Украйна може ли да доведе до подобна ситуация в Европарламента?

- Все повече колеги пътуваха до Киев, аз също бях един от тях. Макар фокусът да се измести към Газа, случващото се в Украйна не минава на заден план. Европа трябва да продължи подкрепата. Радвам се, че и българската позиция е такава, защото това е наш цивилизационен избор - не към правото на силата, а към силата на правото.

- Да, все пак този външнополитически въпрос държи вътрешнополитическото единство и все пак имаме правителство... Бихте ли споделили впечатленията си от Киев?

- И докато бяхме там, имаше бомбардировка и се включиха сирени. Ситуацията е за жалост далеч от това да бъде решена. Това, което чух, е, че се очаква зимата да бъде тежка. Странно е да видиш как хората са свикнали с войната. Как бомбоубежищата и тътените от взривовете стават част от ежедневието.

Той е:

Депутат в Европейския парламент за втори пореден мандат от ГЕРБ/ЕНП

Юрист по образование

Включен в категорията „Политика“ на „Форбс“ за най-успешните млади хора за 2016 г.

Координатор на ЕНП в комисията по регионално развитие на ЕП

Участва в още три комисии там - по бюджети, по транспорт и туризъм, по бюджетен контрол

Участва в преговорния екип на Европарламента за годишния бюджет на ЕС

От години трайно защитава интересите на българските шофьори в Европа

Петицията му за времеви стандарт от 1 минута за обработка на камиони по вътрешните граници на Европа е подкрепена от

над 44 000 души