0

- Госпожо Пенева, в част от партиите текат тежки противопоставяния, които чисто институционално се прехвърлят върху ЦИК. Ще се справи ли комисията в тази роля на арбитър? 

- За да бъде ефективна работата на Централната избирателна комисия (ЦИК), тя би следвало да се придържа стриктно към изискванията на Изборния кодекс (ИК)- Това, което се опитват да правят комисарите, както видяхме и при приемането на двете заявления за регистрация на ДПС, бе ситуация, неописана в ИК. Никак не е лесно. Решението бе на ръба на закона.

Ще видим оттук нататък какво ще се случи с регистрацията на двете коалиции, в които ДПС участва. Има и колизия с текстовете на чл. 128 от ИК. В заявените имена на двете обединения фигурира това на ДПС. В единия случай пълното наименование, а във втория само абревиатурата. Решението на ЦИК, каквото и да е, следва да бъде взето в скоро време. То ще подлежи на обжалване пред ВАС, ако има недоволни страни. Процедурата ще бъде бърза, защото ВАС трябва да проведе заседание в срок от 3 дни след подаването на жалбата. 

- Имаше ли въобще друг полезен ход пред ЦИК, освен да разреши и на двете фракции в ДПС да подадат едновременно документи, без да им се записва входящ номер?

- Това, което наблюдавахме в ЦИК, надхвърли здравия разум. Очевидно имаше проблем. Нямаше как да се работи в условията на противопоставяне между двете крила в една политическа партия и да се осъществи нормален процес на прием на документи. На кого беше нужно това? При всички положения не и на избирателя. Гласоподавателите, ако наблюдават такива сцени, биха се отблъснали от идеята да отидат да упражнят правото си на глас, особено виждайки нестихващите скандали в партиите. Това не е добре за нас като избиратели. И политическите партии, и ЦИК трябва да градят доверието на избирателите, което е нарушено и рефлектира върху ниската активност. 

- Тоест дори и да е било на ръба на закона, решението на ЦИК да допусне двете крила на ДПС все пак е отпушило напрежението? 

- Разбира се. Има и други политически партии и коалиции, които желаят да подадат своите документи за регистрация, но не са могли, защото входовете на ЦИК бяха блокирани от полиция, жандармерия и от представители на двете крила на ДПС. 

- Какъв е изходът от тази сложна ситуация, ако и двете фракции в ДПС са използвали съдебната регистрация на партията в документите? 

- Аз се опитвам да намеря някакъв изход от ситуацията, следейки какви са разпоредбите на Изборния кодекс. Именно чл. 128 е този, който определя какви могат да бъдат имената и абревиатурите на партиите и коалициите в изборите. В него е записано, че наименованието и абревиатурата на коалиция не може да повтаря тези на партия, която е регистрирана в СГС. Включително чрез прибавянето на думи, букви, цифри и други знаци. Т.е. ДПС не може да присъства и в двете коалиции. Има обаче едно изключение.

Тази забрана може да не се прилага, ако наименованието или абревиатурата повтаря това на някоя от участващите в коалицията в партии или при наличие на съгласие от страна на тази партия. Последното става в писмена форма с нотариална заверка на подписите или на представляващите коалицията (Делян Пеевски и Джевдет Чакъров – бел.р.), или на ръководството на парламентарната група на ДПС (Делян Пеевски и неговите заместници – бел.р.). Така може да изпаднем в хипотеза, при която ръководството на ПГ да даде писмено съгласие и коалицията да включи в името си това на ДПС. Трябва да се види какво точно са представили като документи двете коалиции. Може да има и други изненади измежду папките. 

- Може ли ЦИК да откаже регистрация само на едната или и на двете?

- Възможно е. ИК казва, че една партия не може да участва в две коалиции. Ако приемем хипотезата, че в двете коалиции е заявено участието на ДПС, това е против разпоредбите на ИК. И няма как да бъдат регистрирани по този начин. ЦИК може да даде срок за отстраняване на несъответствията в документите. Ако те бъдат премахнати, то може да се пристъпи и към регистрация. Въпрос на воля е дали представителите на двете обединения ще се съобразят с указанията на ЦИК, или ще оставят документите си без промяна и да търсят правата си пред ВАС. Последното е хипотеза, която също е възможна. 

- Ако и двете крила откажат, то ЦИК ще откаже регистрация и на двете коалиции ли?

- Зависи какви документи са представени. Може да има хипотеза, при която някоя от двете страни да е дала и нотариално заверено съгласие на ръководството на парламентарната група. Не може да гадаем какво ще реши ЦИК. Но съм убедена, че в условията на противопоставянето, на което бяхме свидетели, и на изостреното обществено внимание, ЦИК ще се стреми максимално да се придържа към законовите разпоредби. Тя е и под натиск не само от представителите на двете коалиции, но и от обществото – да работи прозрачно. 

- Може ли да се окаже важно в чии ръце е оригиналният печат. Въобще има ли ЦИК такъв инструментариум, за да установи това? 

- Печатът е реквизит, нужен за регистрацията. Неговото изображение трябва да е описано подробно в устава на дадена формация. На нас не ни е известно да има заявена нова форма на печата в съда. В обществото бе анонсирано решение на ЦОБ на ДПС за прием нов печат. Дали той трябва  също да се впише в съда, е въпрос, който трябва да се изследва от ЦИК.

Имаме две коалиции. Първата се казва „Движение за права и свободи – Ново начало“, а другата „Демокрация, права и свободи – ДПС“. В едното обединение имаме наименование, а в другото абревиатура. За да може първата коалиция да носи това име, хипотезите са две. Или партията да участва като субект в обединението, или да има нотариално заверено съгласие от ръководството на ПГ на ДПС за предоставяне на името. Така ДПС може да не участва в първата коалиция и да се яви с мандатите на другите две сили, но обединението да носи нейното име. ЦИК трябва да бъде арбитър на едни решения, които трябва да се вземат първо в партиите, а там е трудно да се направят точно сега. 

- Т.е. така изпадаме в хипотеза, при която партията няма да участва в коалицията, но може да използва името, а при другия случай – партията ще участва като субект, но няма да ползва абревиатурата ДПС? 

- Козът се крие в това има ли нотариално заверено съгласие от парламентарната група. При наличието на такова марката може да се регистрира.

- Има ли възможност този казус да се повтори и в БСП, защото там също текат спорове за представителство? 

- Напълно е възможно. Решението за новия представляващ БСП се обжалва пред ВАС и скоро е насрочено заседание на съда по този въпрос. Ако ВАС се произнесе с решение за смяна на представляващия, то това ще рефлектира по начина, по който БСП ще се регистрира в ЦИК. Ако няма произнасяне на ВАС, това означава, че БСП ще трябва да се представлява от Корнелия Нинова. Има една възможност, която ни дава ИК – ръководството на парламентарната група на БСП да даде заверено съгласие на коалицията, която да ползва името на БСП при регистрацията си пред ЦИК. Това също е възможен вариант, при който името социалистическа партия или нейната абревиатура да фигурира. 

- Как една такава разклатена политическа обстановка може да окаже влияние върху процеса по организацията на вота и подбора на членовете на СИК?

- Видяхте какво се случи в РИК. За немалко районни комисии не можа да се постигне съгласие за състава и за разпределението на постовете в тях. Финалното решение ще бъде в ЦИК. Според мен този проблем би се мултиплицирал в някои райони и при подбора на членовете на СИК. Тук говорим за хиляди секционни комисии.

- Бонусът от 25 лева за правилно попълнен протокол без грешки оказа ли се достатъчен стимул за секциите? Очаквате ли по-голямо старание от СИК и сега? 

- При всички положения работата на членовете на секционните комисии няма да бъде толкова обемна. Най-малкото, защото ще имаме единични избори. Предходните бяха избори 2 в 1. Тогава трябваше да се смятат два вида преференции - за европейски и парламентарни избори. Сега ще се работи само с един вид бюлетини. Вече включително и в членовете на секционните комисии има опит при боравенето на изборните книжа и се надявам процесът на грешки да не бъде толкова голям. Сбърканите протоколи на вота 2 в 1 бяха около половината. Надявам се процентът на грешки да е по-нисък, защото обемът работа ще е по-малък.

- Преди дни Общественият съвет на ЦИК проведе среща със „Сиела“ и „Смертматик“ за т.нар. бели бюлетини от машините. Дадоха ли обяснение защо се получават те и как може да се реши този проблем? 

- За този феномен от Обществения съвет сигнализирахме още на изборите през 2023 г. Тогава се оказа, че никой от страна на ЦИК и фирмите, които обслужват машините, не е провел анализ да установят причините за възникването на този феномен. Затова ние инициирахме работни срещи, на които зададохме нашите въпроси към производителя на машините и към фирмата, която се занимава с тяхното обслужване.

На тях разбрахме, че до момента такива тестове не са правени. Те обаче имат емпирични наблюдения, че след смяна на хартията за работа с машините – тя е гланцирана и с прехвърлянето на доставките на хартия към печатницата на БНБ са започнали да се появяват проблеми с принтерите и не докрай отпечатани бюлетини. Нека да кажем, че все пак проблемът е ограничен. Говорим за 40-50 машини от хиляди, които са въвлечени в изборния процес. „Сиела“ и „Смартматик“ споделиха своя опит от изборите в Белгия, в които функционират над 20 000 машини. Никъде нямат този феномен бели бюлетини. Ще продължим да настояваме пред ЦИК да събере специалисти, които да направят тестове и да кажат каква е причината.

- Какъв е вашият призив към избирателите?

- Въпреки всичко, на което сме свидетели, да отидат и да гласуват. Нека всички избиратели да разберат, че всичко е в нашите ръце и колкото по-масово гласуваме, толкова по-представително ще бъде Народното събрание, което ще се конституира след този вот. Нека вземем пример от страните в Европа. Бяхме свидетели на над 70% избирателна активност на изборите в Германия. Можем да си мечтаем за такива проценти у нас, но едно по-масово гласуване ще покаже по-ясно волята на българския избирател.

ТОВА Е ТЯ:

  • Оглавява Обществения съвет на ЦИК от октомври 2022 г. до април 2024 г.
  • Член на съвета от 2021 г.
  • Основател на сдружението „Демокрация и законност“ през 2020 г