0

П иенето на бира в парка и варенето на лютеница пред блока ни правят нарушители. Това установи проверка на „Телеграф“ в наредбите за обществения ред на общините.

В тях се залагат правила за поведение, както и забрани. Оказва се, че за много от вписаните точки, гражданите дори не подозират, а в същото време могат да отнесат солени глоби. В София например се предвиждат от 100 до 300 лв. при консумация на алкохол на открито на улицата, в паркове и градини. Наредбата на Русе също забранява употребата на алкохол в открити обществени места нощем от 23,00 ч. до 6,00 ч. сутринта през летния сезон и от 22,00 до 07,00 ч. през зимата. Изключения се прави в случаите на организирани и разрешени по законния ред чествания, събори и други масови прояви. Нарушителите се наказват с глоба от 50 до 100 лева, а при повторно нарушение – от 100 до 500 лева.

Практика

В много от наредбите на отделни общини има общи точки, например забрана за вдигането на шум извън регламентираното време или пък изискванията за провеждане на масови събития. Отделните общини обаче допълват наредбите си с изисквания, които важат само за населените места в тях. Така например във Варна е забранено да се отглеждат зеленчуци в зелените междублокови пространства, да се вари лютеница пред блока и да се стерилизират буркани със зимнина на импровизирани огнища на открити обществени места. В морската столица въведоха и забрана за използването на скари и барбекюта на балкона, но тя бе отменена. Подобна практика да се вписват текстове в наредбата, които бързо след това отпадат, има и в други общини. В Приморско например, преди няколко години опитаха да въведат правило да не се консумира алкохол на открито. То обаче просъществува само месец и бе отменено.

Текстове

В Бургас пък неотдавна обсъждаха да вкарат в наредбата за обществения ред забрана за секс на плажа. Изричен текст обаче така и не бе въведен, защото според повечето общински съветници това се подразбира и в съществуващата точката за „действия, нарушаващи моралните норми“. В Пловдив пък се опитаха да забранят продажбата на алкохол в магазини и бензиностанции през нощта, но още миналата седмица се отказаха в идеята и свалиха текстовете от допълнението на наредбата. За сметка на отпадналите предложения, в много случаи абсурдните ограничения влизат в сила, но масово не се спазват. Примери за това са забраната за миене на балкони или тази за връзване на хамаци по дърветата в парковете и градинките. Строго забранено е и отглеждането и пашата на животни в жилищни квартали, но в социалните мрежи непрекъснато се появяват снимки на коне, крави, кози и всякакъв добитък по площадки и пейки около блоковете. В София пък от тази година е забранено и движението на каруци, но в крайните райони такива продължава да има. Друга често нарушавана разпоредба е тази, която ограничава къпането във фонтани и водни съоръжения. И макар тези разпоредби масово да не се спазват, за тях можем да бъдем глобени във всеки един момент.

Изрично

Много от общините сега са съсредоточили вниманието си и върху електрическите тротинетки. Според наредбата за обществения ред в столицата, каскадите с всякакъв вид средства за придвижване тип бордове, ролери, ролкови кънки и велосипеди, с изключение на обособените за това места, са забранени. В Русе обаче вече е въведена изрична забрана и за използването на електрически превозни средства в центъра на града. Поставени са дори и табели, които указват новото правило, като за нарушителите е предвидена глоба от 50 лева. В Плевен също е забранено движението на електрически тротинетки и скутери в централната градска част и в парка „Кайлъка“. Освен това е-тротинетките не могат да се ползват от деца на възраст до 14 години, а тези от 14 до 16 г. могат да ги управляват само по велосипедната инфраструктура и то с предпазни каски. В Карнобат също не позволяват карането на тротинетки, скутери и мотопеди в пешеходните зони, парка и обществените площадки. Във Варна пък все още обмислят новите правила за каране на този тип скутери, като идеята и там е движението им в парковете и пешеходните зони да се ограничи.

Глобяват за мръсни думи и кучета на плажа

Община Хаджидимово стана известна, след като „Телеграф“ съобщи за новата наредба, която забранява псуването на обществени места. Странното правило, което цели да спре ругатните по улиците на града, ще струва на нарушителите до 200 лв. Във Варна пък забраниха разхождането на кучета по плажните ивици поне до 1 октомври. Освен това стопаните с домашни любимци нямат право да бъдат на територията на учебни, детски и здравни заведения, както и на детски и спортни площадки. За тази цел собствениците им ще могат да използват парковете и зелените площи.

Край на дрехите в контейнерите

До няколко години изхвърлянето на дрехи и обувки в общите контейнери ще бъде забранено в цялата страна. Това предвижда Наредба за отпадъците от обувки и текстил, която цели да изпълни европейските изисквания и да насърчи повторната им употреба. Идеята е дрехи, обувки и текстилни отпадъци да бъдат връщани в търговските обекти или да бъдат изхвърляни в контейнери, които са предназначени специално за тази цел.