1

В българското общество има значителна доза притеснения и страхове от присъединяване на страната ни към еврозоната. Само една трета от пълнолетните граждани одобряват преминаването към европейската валута, като от тях 15% категорично, а 18% - по-скоро да. В същото време всеки втори е против – 23% изразяват по-скоро неодобрение, а 27% са категорично против. Това сочи национално представително проучване на агенция „Алфа Рисърч“, резултатите от които бяха представени вчера в Министерството на финансите в присъствието на министър Росица Велкова.

Бизнес

За разлика от гражданите нагласите на бизнеса са много по-позитивни. Две трети от него одобряват присъединяването на България към еврозоната – 47% напълно и 18% по-скоро да.

Хората са притеснени основно от това, че приемането на еврото ще доведе до ръст в цените. 69% от анкетираните споделят тези притеснения.

Хората виждат като заплаха и евентуални измами, спекула и изкуствено надуване на цените. 

Опасенията и страховете доминират сред хората с по-ниско образование, възрастните с по-ниски доходи, живеещите в по-малките населени места.

Най-позитивно са настроени хората с висше образование, социален статус и доходи, живеещите в големите градове.

Най-високи позитивни очаквания имат IТ секторът, транспортът, леката промишленост, туризмът и хотелиерството. Опасения споделят основно фирмите в сектор строителство и селско стопанство.

Практика

Въпреки негативните нагласи 44% от респондентите обявяват, че през последната година са използвали евро по един или друг повод. Всеки десети спестява в евро, 9% са обявявали продажната цена на автомобил или имот в единната валута.

Налице е ясно изразена взаимовръзка между нивото на информираност и одобрение към еврото. Едва 11% отговарят, че са много добре информирани по въпросите за приемане на еврото, а 32% - смятат, че са по-скоро добре информирани. 56% заявяват, че са по-скоро слабо запознати или изобщо не са запознати с тези проблеми.

На 27 октомври 2022 г. Народното събрание постави като основен приоритет на правителството приемането на еврото от 1 януари 2024 г. и полагането на всички необходими действия и усилия за това, припомни министърът на финансите Росица Велкова.