0

- Д-р Евтимов, в момента се намираме в сезона на кърлежите. Какво крият те и къде най-вече може да се срещнат?

- Да, така е, влажността тази година е по-висока, което означава, че и популацията на кърлежите ще е голяма. Последните години има все повече и повече данни за бум на кърлежите и предаваните от тях болести. По отношение на това къде - реално почти навсякъде, паркове, градинки, планината, затревени площи и полета са местата, където най-често има кърлежи, особено ако са съчетани с ниски храсти. Реално можем да ги срещнем навсякъде и не бих казал, че има защитено място, където ги няма.

- Какви са опасностите за нас, хората? А за животните ни?

- Както повечето от нас знаят, кърлежите са паразити, които смучат кръв от гостоприемника си и могат да предават различни заболявания както за животните, така и за човека. Те се предават от иксодидни кърлежи и всяко едно от тях може да протече с тежка симптоматика както при човека, така и при животните. Възприемчивостта е висока. Заболяванията се срещат главно през пролетно-летния сезон и са свързани с биологията на кърлежите. За да настъпи заболяване, е необходимо продължително престояване на впития кърлеж. Болестта има най-често професионален характер. Рискови групи са горски работници, пастири, ловци, събирачи на билки и гъби и др.

- Кои заболявания предават?

- Заболяванията, предавани от кърлежите, се наричат трансмисивни и могат да бъдат кърлежов енцефалит, лаймска болест, ерлихиоза, анаплазмоза, бабезиоза. Възприемчиви към тях са както човекът, така и животните. Доста от тях могат да протекат в тежка форма, която налага продължително и скъпо струващо лечение.

- Освен кърлежи на какво друго да обърнем внимание като паразити?

- Разбира се, кърлежите не са единствените паразити. Ние, хората, както и животните можем да бъдем обект и за други паразити, сред които бълхи, въшки, комари, флеботомуси. Те също могат да причинят много неприятни страдания.

- Вече има доста начини за обезпаразитяване на домашните ни любимци, кой според вас е най-ефективен?

- Когато говорим за обезпаразитяване на домашните ни любимци, е важно да вметнем, че е хубаво да се използват през летния сезон комбинирани препарати с по-широк спектър на действие, които освен циден (убиващ ефект) трябва да имат и репелентно действие, тоест да не позволяват на паразита да се закачи на гостоприемника. Използват се различни спот-он форми, таблети, противопаразитни нашийници и спрейове. Ние, хората, също трябва да сме внимателни и когато излизаме сред природата, да ползваме репелентни спрейове, с които да минимизираме риска от ухапване от паразити.

Тук е моментът да спомена, че няма препарати със 100% действие. Винаги има минимален риск. Затова е хубаво след разходка да прегледаме тялото на животните, както и нашето собствено. Ако открием паразит, най-добре е да посетим лекар за отстраняването му, защото доста често в опита си сами да премахнем паразита се случва да остане в кожата, което често води до усложнения.

- Какво друго е хубаво да знаем за домашните си любимци през летния сезон. На какво да обръщаме внимание?

- Най-доброто лекарство е превенцията, освен всичко е и универсална. Трябва ежемесечно да обезпаразитяваме животните, както и да ги водим на профилактични кръвни изследвания, защото доста често така се хващат много от споменатите по-горе заболявания. При най-малко съмнение е хубаво да има консултация с ветеринарен лекар, който да прецени какъв тест да пусне, за да потвърди или отхвърли дадени заболяване. Ние в Национална ветеринарна клиника разполагаме с всички методи, диагностикуми, апаратура PCR за доказване на тези заболявания. Колкото по-рано са открити, толкова по-бързо и успешно се лекуват.

- Вие преди броени седмици организирахте и ветеринарен форум, кои бяха темите, които засегнахте?

- Да, така е, аз съм един от организаторите на Ветеринарен паразитологичен и инфекциозен форум. Всяка година се стремим да показваме новостите в превенцията и терапията на тези заболявания. Тази година беше 5-ото юбилейно издание. На форума всяка година присъстват като лектори освен ветеринарни и хуманни лекари. Връзката между двете медицини е неразривна. Помагаме си в много направления и черпим опит едни от други

- Имаше ли гости от чужбина?

- Да, тази година имахме гост-лектори от Америка и Италия. Освен наши изявени паразитолози и инфекционисти имахме възможност да научим и нови факти за различни заболявания от чуждестранните лектори.