0

В цветовете на българския трибагреник се очакваше да светнат редица забележителности в Западното полукълбо по повод националния ни празник вчера. 

Статуята на Христос Спасител на хълма Корковадо в Рио де Жанейро бе сред предвидените локации по съвместна инициатива на Българския футболен съюз и Министерството на външните работи.

Инициативата е по повод 100 години от основаването на БФС, но е и своеобразен жест на уважение и почит от страна на Българския футболен съюз към Краля на футбола Пеле, починал в края на 2022 г. Статуята се очакваше да грейне в бяло, зелено и червено малко след полунощ българско време.

Почит

Бележит мост в американската столица Вашингтон също се очакваше да бъде осветен в цветовете на България. Мостът минава над реката Анакостия, известен е със своите три огромни арки и пешеходни алеи и е един от акцентите на пейзажа на американската столица. Около 2 ч. българско време един от най-новите мостове в града – кръстеният на бележития афроамериканец - борец за равноправие Фредерик Дъглас – трябваше да грейне в израз на почит към България от страна на кмета на града Мюриел Баузър. Очакваше се тя да направи прокламация, с която да обяви 3 март за Ден на България във Вашингтон, акцентирайки върху приноса на българите за културното разнообразие на САЩ. Конгресът на щата Илинойс пък вчера обяви целия месец март за месец на България в щата. В цветовете на трибагреника се очакваше да лумнат и Ниагарският водопад и антените на кулата „Уилис“ в Чикаго.

Атракция

В България най-голямата атракция на празника бе завръщането след пандемичното отсъствие на традиционния 300-метров трибагреник, носен от жителите на Стара Загора 3 километра от центъра на града до мемориалния комплекс „Бранителите“. След като военни, деца, ученици, малки и големи пренесоха българската светиня, трикольорът „обгърна“ емблематичния паметник, където бе кулминацията на празничните прояви и общоградското честване. В Пампорово пък стотици скиори в народни носии, развели национални флагове, дефилираха по пистите. Празникът бе маркиран и от предложение за брак от един от участниците към любимата. На летище София пък пътниците получаваха трибагреници дар от управата на аерогарата.

Официално

Връх на официалната част на национално ниво бе церемонията по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в София. Присъстваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на дипломатически мисии у нас и граждани. Бе произведен салют от двадесет артилерийски залпа. За 18,30 ч. на площад „Народно събрание“ бе планирана тържествената заря-проверка.

Паралелно на връх Шипка вървеше тържествено честване в присъствието на премиера Гълъб Донев. Хиляди българи от двете страни на Балкана се изкачиха по стъпалата към историческия паметник, за да отдадат почит към загиналите за Освобождението на България. „Българската свобода има свой връх и той се нарича Шипка“, заяви Донев. „Днес, когато честваме 145 години от освобождението на България, ние се прекланяме пред паметта на хилядите знайни и незнайни българи, които, изправени пред избора свобода или смърт, избраха България. Помним и никога няма да забравим воините, които в Руско-турската освободителна за нас война отдадоха живота си за нашата свобода“, отбеляза още Гълъб Донев.  

Патриарх

"Прекланяме се пред Божия промисъл за православния ни народ и пред величието на подвига на всички онези, които са отдали себе си в жертва за нас и за свободата ни. Подвигът им и тяхната саможертва и днес ни задължават високо да ценим, свято да пазим и с цената на всичко да отстояваме великия дар на свободата", каза в обръщението си по случай празника Негово Светейшество българският патриарх Неофит.

Ученици в Атина разказват приказка за България 

Децата в българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина също ще отбележат националния празник. В него се обучават 215 ученици. Събитието в гръцката столица ще се проведе на 5 март. Тогава децата от всички четири български училища в Атина ще разкажат „Приказка за България“. Те ще изиграят постановка с обичаите от българските фолклорни области, като всеки разказ ще завършва с танц.