0

П роектът за игрален филм на Виктор Божинов по едноименния роман на Милен Русков “Чамъ-кория” за втори път бе отрязан за субсидия от Националния филмов център.

В петък от изпълнителната агенция публикуваха заповед номер 238 с недопуснатите проекти за реализиране на пълнометражен игрален филм с бюджет над 600 000 лв., сред които се оказа и този на автора на най-гледания български филм за 2021 г. „Голата истина за група „Жигули“. Пред “Телеграф” режисьорът каза: “Цялата система на оценяване е недомислена. Финансирането отива в ръцете на едни и същи и никой не се интересува от нормален и балансиран филмов живот в България. И лошото е, че това е добре контролиран процес! Една много малка група манипулира всичко и на всички нива блокира опитите за подобряване на средата”.

Екранизация

След като спечели зрителския интерес с „Възвишение“ по романа на Милен Русков и отново изстреля творбата си до номер 1 на боксофиса за БГ кино за цялата 2017 г., Виктор Божинов се зае с подготовка за заснемането на филм по „Чамъ-кория“. Въпреки че проектът му остана под чертата за държавно финансиране за втори път, режисьорът е решен да продължи да се бори за екранизация на романа, спечелил няколко награди за литература. В личния си профил във Фейсбук Божинов написа: “Втори опит - неуспешен! Винаги има един, който рязко сваля оценките! И слава богу! С измамната мантра "има повече пари за кино" и с намалените бюджети този проект не е възможен! Субсидиите са по-ниски от преди десет години! Ако някой си мисли, че ще се откажа, да не се надява! На спечелилите - честито!”.

Състав

Режисьорът публикува във Фейсбук и оценъчната карта за неговия проект, от която става видно, че един от членовете на комисията е дал скандално по-ниски оценки от останалите членове на художествената комисия в състав режисьорите Петър Вълчанов (председател), Илия Костов, Ники Илиев, актрисата и кинокритик Геновева Димитрова, Христо Илиев и оператора Ярослав Ячев. “Фактът е, че неработещите закон и правилник задълбочават кризата и не води до това да се защитят общественият интерес и очакването на публиката. И понеже никой не вярва, че нещата могат да се подобрят, колегите махват с ръка и си траят, което е идеално за тези, които са по-хитри и курират процесите в своя полза. От две години има огромен интерес за български филми. Организират се много прожекции, но никой не иска да програмира такива филми като повечето, финансирани от държавата. Хората искат нормални филми”, каза още пред “Телеграф” Виктор Божинов и допълни, че всичко се оправдава с лични критерии и вкус, не с това кое е добре за целия процес.

Черта

Под чертата за финансиране на игрален филм с бюджет над 600 000 лв. останаха и проектите за игрални филми на Майя Виткова-Косева “Африка”, Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова “SmS от Господ”, Радослав Спасов “Цветето на Мойра”, Ивайло Пенчев “Рожден ден”, Мартин Макариев “На макс”, на Иван Христов и Андрей Арнаудов “Гунди - легенда за свободата”, Геори Костов “Тенекиените копчета” и др. Девет са филмите с нисък бюджет, които не са допуснати за финансиране от художествената комисия, седем са късометражните проекти, на които държавата няма да даде пари в настоящата сесия за филмопроизводство, а 15 са отрязани за дебют, сред които проекти на Димитър Геновски, Зорница София, Добромир Чочов, Николай Мутафчиев и др. Сред отрязаните за развитие на сценарий с държавни средства са Андрей Кулев, Христо Дерменджиев, Борислав Захариев, Леа Коен и Ради Георгиев. Настоящата заповед подлежи на обжалване по реда на Административно-процесуалния кодекс в 14-дневен срок, като все още не е ясно дали някои от авторите ще се възползват от тази възможност.

Проекти на Драго Шолев, Тео Ушев и Камен Калев с най-много точки

Три са проектите за реализация на пълнометражен игрален филм с бюджет над 600 000 лв., които НФЦ ще подкрепи в настоящата си сесия.

С най-много точки са заглавията: “5 пъти, в които баща ми си забрави чантата” със сценарист и режисьор Драго Шолев, продуцент Росица Вълканова и “45” със сценарист и режисьор Камен Калев, продуцент е Филип Тодоров. Двата проекта са класирани с 85,05 точки. С 85,03 точки също субсидиран от НФЦ ще бъде и проектът “На празен ход” с режисьор Теодор Ушев, сценарият е на Крис Робинсън, а продуцент е Николай Мутафчиев.