0

З анзибар, Мавриций и други далечни дестинации, които са с поне 9000 километра по-отдалечени от градове в Европа, са предпочитани в пандемията. Заради COVID и ограничителните мерки хората предпочитат по-рядко да пътуват, но до по-отдалечени места. Така, ако преди е имало по-голямо търсене за градски почивки в Европа, сега има засилен интерес към дестинации като Занзибар, Мавриций и т.н., които се намират на десетки хиляди километри от България. Пандемията промени картата на пътуванията, коментира Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти в България, пред „Телеграф“.

Основните изменения, които настъпиха, е, че ако преди почивките до Занзибар бяха рядкост и в повечето случаи пътуването до там беше индивидуално с редовни полети, сега хората предпочитат организирани пътувания.

Причината е, че с чартърните програми има повече сигурност, посочи Горанова. Освен това ограничителните мерки в Занзибар са много по-леки. Вследствие на това чартърите около Нова година до тази държава са с 20 на сто повече спрямо периода преди пандемията, посочи Горанова.

Цените на пътуванията до екзотичната дестинация започват от 3000 лева на човек и нагоре в зависимост от категорията на хотела и какво е включено в сумата.

В периода от преди пандемията по-отдалечените страни, до които имаше основно организирани екскурзии, бяха Мароко, Тунис и други. Заради затварянето на тези държави обаче все още не могат да бъдат възстановени ваканциите до тях.

Също така драстично е намалял и броят на пътуванията до Македония и Сърбия, тъй като са страни извън ЕС и рестрикциите не са като тези в Евросъюза. Няма и много записвания за автобусни екскурзии, тъй като пътуването е по-дълго, минават се различни граници и има голяма несигурност за прилаганите мерки във всяка една страна.

Друга съществена промяна има в поведението на потребителите на почивки в пандемията. Ако преди пътувания се планираха месеци по-рано, сега хората планират ваканцията си в последния момент.

Причината е, че има много несигурност относно какви ще са правилата за напускане на страната, мерките и други. Също така е намалял броят на запитванията, сега хората предпочитат направо да резервират, посочи още Горанова.

Тя коментира, че пандемията е оказала сериозно отражение върху туроператорския бизнес. Има фирми, които са затворили офисите в страната и са оставили само тези в столицата или по-големите областни градове.

Също така намалили и персонала. Конкретна статистика обаче няма, заяви Горанова. Тя посочи още, че няма и данни за това колко от потребителите все още не са били овъзмездени за провалени заради ковид ваканции, тъй като декларациите от фирмите, извършващи такава дейност, се изпращат в Министерството на туризма.

В тази връзка обаче от институцията преди дни съобщиха, че Европейската комисия е одобрила схема за подпомагане на туристическия бизнес в размер на 6 млн. лв. Парите могат да се използват само за възстановяване на суми за провалени ваканции през 2020 година.

В същото време има все още ваучери, които са предоставени на клиенти и не са използвани, а срокът им не е изтекъл. Това на практика означава, че не всички пари за провалени ваканции са изплатени и все още има хора, които чакат да получат сумите си.

В Стара Загора поне засега няма случаи на фалирали местни туроператори, но част от тях са затворили офисите си по различни причини, коментираха от бранша. Повечето всъщност са представителства на столични оператори. Неофициално казват, че интересът към пътувания в чужбина е спаднал драстично, работели с под 1/3 от това, което е било преди две години.

Варненските туроператори са с нос над водата

Варненските туроператори са с нос над водата и оцеляват в трудните за бизнеса години, коментират хората от бранша. Засега няма фалирали местни туроператорски фирми.

Тези, които се занимават с входящ туризъм, успяха да се закрепят с един сравнително добър летен сезон, а туроператорите с изходящ туризъм, за да оцелеят в кризата, компенсират с организирани пътувания до Румъния, Гърция и главно до Турция и екзотични дестинации като Занзибар.

За оцеляването им голяма роля играе и помощта на държавата, която раздаде над 30 млн. лева, за да подкрепи бизнеса, припомнят от Варненската туристическа камара. Оттам уточняват също, че са имали жалби от туристи, които заради коронавируса са провалили почивките си, но те са били компенсирани от туроператорите, които след помощта на държавата са се разплатили с тях. Благодарение на тази финансова помощ фирмите вече се подготвят и за новия туристически сезон.

COVID изтри 11 турагенти от Южното Черноморие

Малки фирми, развиващи туроператорска дейност, масово фалират по Южното Черноморие. Тенденцията е започнала от началото на ковид пандемията. От членуващите в Бургаската туристическа камара над 40 туроператора 11 компании са прекратили дейност през последните две години, съобщиха от камарата.

Девет от единадесетте компании са работили основно с чужди туристи на вътрешния пазар.

"Дейността на тези 9 фирми е била свързана с организиране на развлечения за пристигнали вече у нас туристи - например организиране на джип сафари, еднодневни екскурзии до близки забележителности, разходка с лодка и други подобни", обясни председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Деляна Цонева.

Тя уточни, че камарата разполага с данни единствено за компаниите, които членуват в камарата. Има обаче и много туроператори, които са извън камарата и за които няма статистика. Сметките показват, че близо 25 на сто от малките фирми с туроператорска дейност са хлопнали кепенци за последните две години в област Бургас.