0

Д ържавата ще плаща на кръводарителите. Това предвиждат промени в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането.

Проектът за изменение е внесен в парламента от проф. Георги Михайлов от БСП, доц. Силви Кирилов и д-р Ивайло Христов от ИТН, д-р Александър Симидчиев от ДБ и доц. Антон Тонев от ПП. В законопроекта е предвидено новите текстове да влязат в сила от 1 януари следващата година.

Стимули

И в момента законът предвижда стимули за кръводарителите. Общата им стойност обаче е едва 20 лв. В тях са включени 8 лв. за подкрепително-тонизираща храна, до 5 лв. за възстановяване на непосредствени разходи на даряващия и символични подаръци в размер до 6 лв. С промените се предлага създаване на нови стимули. За тонизиращи храни и напитки кръводарителят ще получава 15 лв. Освен това ще му бъде предоставен ваучер за сума, равна на 50% от дневното трудово възнаграждение. Надникът е изчислен въз основа на средната работна заплата за страната, която е 1668 лв., по данни на НСИ за март т.г. Това означава, че кръводарителите ще получат ваучер за 41,70 лв. Предвидени са също два дни допълнителен платен отпуск, както и покриване на транспорта до 35 лв. За целта обаче ще се изисква документ, доказващ направените разходи.

Разходи

Сумата за пътните разходи ще се заплаща от лечебното заведение, осъществило вземането на кръвта. На свой ред центровете за трансфузионна хематология ще възмездяват болниците за всяка единица доставена кръв в срок до два месеца от представянето на фактура. Когато кръвта е взета при спешни случаи и при липса на налични количества от необходимата кръвна група, сумата за донорите е значително по-голяма. Предвижда се заплащането да е в размер от 120 до 180 лв. за литър кръв. Същото важи и при кръводаряване за производство на ваксини, серуми и имуноглобулини или за научноизследователски и диагностични цели в медицината. Средствата ще се осигуряват от държавния бюджет чрез трансфер по бюджета на Министерството на здравеопазването.