0

П ървото десетдневие на май е с най-ниски минимални температури за последните 40 години. Това обясни пред „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев. Най-студено е било в Казанлък, където са измерени 1,7 градуса в понеделник. Били са подобрени местни рекорди в няколко града в страната. Само 2006-а се доближавала до тези стойности.

Според климатолога това, че се наблюдава глобално затопляне, не означавало, че навсякъде ще е топло и сухо.

„Напротив, има и други промени. През 2005 и 2014 година например летата бяха дъждовни и имаше големи наводнения. 2005 година от удавяне загинаха 20 души, а през 2014 година -19. Това е недопустимо в ХХI век“, каза Рачев, като припомни случаите с Камено и Аспарухово.

Промяна

Проф. Рачев изтъкна, че няма ясна статистика и не може да се каже със сигурност кои явления се променят. Определено обаче се забелязвали нови тенденции. Така например вече имало мълнии и през април, и то много повече като брой.

„Имаше няколко нещастни случая миналото лято заради мълнии. Когато мълнията святка между облаците, няма страшно. Но когато мълнията е от облака до земята, тогава трябва да се крием“, предупреди Рачев.

Температури

Другата характерна промяна била, че се увеличават средните минимални температури, както и периодите със задържане на температури над 25-30 градуса. Разлика имало и при интензитета на мъглите за последните 10 години. Сега те били много по-малко на брой и не били толкова гъсти.

„В миналото София беше с много по-мръсен въздух. Имаше дълги и продължителни мъгли. Сутрин дори самолети не можеха да кацнат или да излетят. Вече ги няма онези дълги и трайни мъгли. Майка ми ми разказваше за киселинните дъждове, защото ТЕЦ-овете бяха на въглища, мазут, а хората се отопляваха на дърва и въглища. Разбира се, че и сега трябва да сме недоволни от качеството на въздуха, но не може и да става сравнение с преди 30 години“, каза проф. Рачев.