0

О пределено случилото се на мача между Лудогорец и Динамо Батуми (3:1), когато от трибуните се чу съдийски сигнал и футболистите на „орлите“ спряха да играят, заради което пуснаха гол от грузинците, се случва изключително рядко в историята. Но все пак подобно нещо се помним на най-големия възможен форум – Мондиал'82. 
Големият скандал на турнира се случва на „Хосе Сорийя“ във Валядолид, а в центъра на събитията е съветският рефер Мирослав Иванович Ступар, който свири мача между Франция и Кувейт. „Петлите“ започват със загуба от Англия и срещат арабите във втория си мач, като се нуждаят спешно от голове. В края на мача, при 3:1 за Франция, Ален Жирес се озовава сам пред вратаря Ал Тарабулси и бележи. Футболистите от Кувейт обаче наобикалят главния съдия Ступар, тъй като те били спрели да играят заради фалшив сигнал от трибуните. От своя страна арбитърът от СССР не знае как да реагира.

От ложата директно слиза шейх Фахт Ал Сабах, който е и шеф на Футболната федерация на Кувейт. Той задължава Мирослав Ступар да отмени френското попадение. Категоричен е, че в противен случай футболистите, водени от Карлос Алберто Парейра ще напуснат терена. Следва 15-минутна разправия. Видял се в чудо, Ступар решава да не признае гола и назначава съдийска топка. Така или иначе в последната минута френският бранител Максим Босис прави 4:1, но поведението на съдията и шейха е оценено от всички като скандално.

ФИФА моментално отзовава съветския рефер от турнира и той никога повече не ръководи мач на международно ниво. От своя страна Ступар се оправдава, че към онзи момент никъде в правилата не е било посочено как да се действа в подобна ситуация. Кувейтският шейх пък е глобен с 10 000 долара, което е доста голяма санкция за онези времена, но пък и доста малко за несметното богатство шейх Фахт Ал Сабах.

Но да се върнем в Разград. Шефовете на „орлите“ все още се чудят кой и защо е направил тази глупост със свирката. Дали той е фен на Лудогорец, или пък е грузинец. Защото не е ясно при съдийски сигнал дали няма да спрат всички футболисти. В случая спряха само тези на Георги Дерменджиев.