0

П опитан защо продължава да работи като луд и на 80, Ник Болетиери отговаря „Издръжка, бейби“. Тогава той взима по 900 долара за час урок.

Най-известният тенис треньор, който си отиде на 91 г., има 8 брака и 7 деца (включително осиновените от Етиопия Джовани и Джакомо). Според един от неговите звездни ученици Джим Къриър обаче не парите са карали Ник да скача в 4 всяка сутрин и да прекарва по 14-15 часа на корта.

Въпреки че никога не е бил състезател, Болетиери създава първата и най-могъща тенис академия в света, а освен това е смятан за баща на модерния тенис, в който дори жените показват изключителна мощ и психика на корта. По ирония на съдбата като дете от италианско семейство в Ню Йорк той смятал тениса за момичешки спорт. Заедно със своите тъмнокожи и ирландски съседчета се увличал по футбола и баскетбола. Докато обаче учи в колеж в Алабама, роднина го убеждава да се включи в отбора по тенис. Така случайно започва аферата на Болетиери със спорта, който ще се превърне в негов начин на живот.

Когато завършва с диплома по философия, Ник отива доброволец в армията, където служи две години и половина като десантчик. Повишен в старши лейтенант е в Япония в последните месеци на войната с Корея, но основно работи като треньор в различни бази. След уволнението си, по настояване на своя баща аптекар Джеймс, Болетиери записва право в университета на Маями, но само след година прекъсва, за да издържа първата си съпруга Филис и сина им Джими. Дава уроци срещу $1,5 в местния тенис клуб, а след това е нает от фамилия Рокфелер. Именно в един от хотелите им в Пуерто Рико е забелязан от легендарния треньор по американски футбол Винс Ломбарди, който го съветва да се захване с деца. Първата стъпка на Ник към създаване на собствена академия е работата му с група таланти на кортовете в курорт във Флорида, сред които бъдещите успели играчи Джими Ариас, Арън Крикщайн, Карлинг Басет и други.

Мечта

Така през 1978-а той поставя началото на прочутия си проект, като първите му 20 избраници спят в неговия дом, както и по къщите на останалите инструктори. През 1980-а заедно със своите партньори Болетиери купува с пари назаем доматена нива на площ 4200 кв. м, върху която построява 22 корта, 32 общежития, столова и басейн. За стотиците възпитаници, които се стичат от цял свят, е създадено и училище, както и първите закрити кортове, което много хора намират за лудост в щат като Флорида. Дългосрочната идея на Ник обаче е да може да се тренира при всякакви атмосферни условия и на всякакви настилки, а освен това да се развиват и други спортове. Първият играч, когото Болетиери изстрелва до №1, е Борис Бекер.

Спомняйки си своето старо отношение към тениса като момичешки спорт, Ник установява военна дисциплина и безпощаден тренировъчен режим. Прословут в нарушаването му е 13-годишният Андре Агаси, който неведнъж прескача оградата, за да избяга от опеката на своя гуру. Тийнейджърът подобрява значително уменията си, ала постоянно влиза в пререкания с Ник. Надушил невероятния му потенциал, Болетиери си затваря очите за прегрешенията му и постепенно двамата изграждат дори приятелство. То обаче се сгромолясва, когато през 1993-а Ник изпада във финансови затруднения, а Андре вече е спечелил първата си титла от Големия шлем – на „Уимбълдън’92“. Продължилият експанзията на академията си Ник задлъжнява и това го кара да предяви претенции към своя продукт, че заслужава много по-голямо заплащане от това в предишните години. Поведението на Ник обижда Агаси, който моли ментора си да обсъдят въпроса малко по-късно, но той обявява публично раздялата си с Агаси. Следва 30-годишен разрив, на който осемкратният шампион от Шлема сложи край в последните дни от живота на Болетиери, когато на 19 ноември светът научи, че той се бори с бъбречна инфекция. Тогава дори излязоха информации, че е починал, но Ник излезе с опровержение, че старото италианско куче още е вкопчено в живота и слуховете за смъртта му са силно преувеличени. Когато на 4 декември Болетиери все пак ни напусна, Андре се прости с него със следните думи: „Той даде шанс на толкова много хора да изживеят мечтата си. Показа на всички ни как може да се живее пълноценно“.

Мисия

Сред другите изключителни атлети, открити от Ник, са Моника Селеш, Мартина Хингис, сестрите Уилямс и нашата Сесил Каратанчева, заради която той дори гостува в София през 2004 г. Същата година той написа в своята колонка в „Индипендънт“, че мечтае да е треньор на Григор Димитров заради страхотната му класа.

Колкото до академията в Брадентън, тя беше продадена на гиганта в спортния мениджмънт IMG и се утвърди като най-голямата в света, развивайки и други спортове. Дълги години Ник си остана неин директор и лично приемаше всеки новопостъпил, не забравяйки поговорката: „Животът на всеки може да рухне заради грешните думи, изречени от устата на правилния човек“.
„Въпреки че той наложи съвременния стил на играта от задна линия, на бомбения сервис и убийствените форхенди, а освен това измисли фразата "гони и удряй", неговата методика често предизвикваше критики – подчертава известният журналист Питър Бодо. - Джон Макенроу винаги е повтарял, че Ник нищо не разбира от тенис“.

Може би това е причината Болетиери все да бъде номиниран неуспешно за Залата на славата и да бъде приет в нея чак през 2014 г. В едно от последните си интервюта споделя: „Днес целият свят играе тенис, а преди бяха 6 държави. Вече се състезаваме срещу света, така че за мен е доста по-трудно, когато някой дойде и каже: „Ник, покажи ни следващия шампион“. Много се колебая“.

Според бившето му дете чудо Трейси Остин най-големият майсторлък на Болетиери бил следният: „Общата черта между всички негови ученици е увереността, която им вдъхваше - най-важният фактор в професионалния тенис. Ник знаеше как да накара всички да си вярват“.

Сесил Каратанчева беше сред възпитаниците на Ник в Брадентън.

 Сесил Каратанчева беше сред възпитаниците на Ник в Брадентън.
Инстаграм

Под ръководството на Ник до №1 на сингъл при мъжете достигат Бекер, Къриър, Агаси и Марсело Риос, а на двойки Марк Ноулс и Макс Мирний. При жените: Селеш, Хингис (също на двойки), Винъс и Серена Уилямс (и на двойки), Мария Шарапова и Елена Янкович, както и Анна Курникова на двойки. До топ 10 стигат Томи Хаас, Брайън Готфрид, Брад Гилбърт, Томас Енквист, Дживи Ариас, Марк Филипусис, Мери Пиърс, Никол Вайдишова и др.