0

В секи знае, че една от новите звезди на тениса Каспър Рууд е близък приятел с Рафаел Надал, а освен това е възпитаник на академията му в Майорка.

Защо обаче финалистът от „Ролан Гарос“ никога не се шегува с испанеца и още любопитни факти за живота на Рууд ще ви разкажем сега.

1.Първите си стъпки с ракета в ръка Каспър прави 4-годишен на малък корт в задния двор на семейната къща край Осло. „Бях на 12, когато изоставих футбола и хокея, защото реших, че искам да ставам тенисист“, спомня си Рууд, чийто баща Кристиан е бивш професионален състезател, достигнал до №39 в света през 1995-а и оттеглил се през 2001-а със 115 победи. След това се посвещава на децата си, тъй като освен че и досега тренира Каспър, той се грижи и за кариерата си на по-малката от двете си дъщери – Шарлот. Тя също е сред учениците на академия „Надал“. „За нас с Каспър е естествено да работим заедно, въпреки че когато беше на 16, малко се отдалечи от мен и две години и половина работеше със специалист от Испания. Беше уместно да отстъпя назад за известен период“, разказва 50-годишният Кристиан. Синът му добавя: „Когато трябваше да ми се търси нов треньор след Педро Рико, аз осъзнах, че искам татко да е около мен, защото имам страхотна връзка с него. За мен той е най-добрият треньор в света“.

Според Кристиан тайната на чудесните им отношения, които са рядко срещани в този кървав спорт, е следната: „Мисля, че съм малко по-добър от другите родители на тенисисти, защото тъй да се каже влизам в обувките на сина си. Опитах се да му предам опита си и се постарах да избегне лошите неща или глупавите грешки, които направих по пътя си”.

От баща си Каспър също наследява страстта по Формула 1 и голфа, като вече го надминава и в този спорт. Синът е толкова запален по голфа, че поддържа втори профил в Инстаграм, посветен на изявите му с бялото топче.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Casper Ruud (@casperruud)

2. 24-годишният Каспър е най-успешният норвежки тенисист в историята. Освен че стигна три финала за Големия шлем – на „Ролан Гарос“ миналия и този сезон, както и на US Open 2022, той проби до №2 в света през септември. Тогава имаше шанс и за върха в ранглистата, ако не беше загубил от Карлос Алкарас в Ню Йорк. На сметката си има 10 титли, 9 от тях на клей.

3. Форхендът е любимият му удар, а червената – любимата му настилка. От 192-те му победи 116 са именно на клей и едва 3 на трева. След Париж той призна, че би пропуснал всички турнири на трева, за да си почине от тежкия сезон на клей. "Миналата година казах, че тревата е предназначена за голф, а не за тенис, което беше казано с чувство за хумор, но това покритие не пасва на моя стил и не се чувствам комфортно върху него. Винаги е страхотно обаче да участваш на „Уимбълдън“. Почти всички хора по света биха ви казали, че са чували за „Уимбълдън“, ако ще и никога да не са гледали тенис в живота си, което показва значението на това събитие за нашия спорт“, заяви Рууд, който за 4 участия в „Ол Инглънд Клъб“ има една-единствена победа – над Рамос-Виньолас (Исп) в I кръг през 2022 г.

4. Петима тенисисти в Откритата ера на тениса имат три или повече загубени финали за Шлема, преди да спечелят първата си титла – Иван Лендъл, чийто баланс е 0-4, преди да триумфира на „Ролан Гарос’84“, Андре Агаси (0-3 преди „Уимбълдън’92“), Горан Иванишевич (0-3 преди „Уимбълдън 2001“), Анди Мъри (0-4 преди US Open 2012) и Доминик Тийм (0-3 преди US Open 2020). „Вече доказах, че първият ми финал не е бил случаен, а с това, че стигнах до мача за трофея в Париж две поредни години, сигурно ще всея респект у съперниците и ще се възползвам от това – вярва Каспър. - Това е най-голямата ми цел, най-голямата мечта в моята кариера и в моя живот. Бях близо, но недостатъчно, така че ще продължа да работя и ще се опитам някой ден да взема своето“.

5.Норвежкият рекламен пазар ще става тесен за него, твърди местният PR специалист Якоб Лунд. В момента той оценява рекламния потенциал на Каспър на 200 млн. крони (над 17 млн. евро). Играчът вече има договори с някои от най-мощните местни фирми – сред тях са Arctic (производител на компоненти за охлаждане на компютри), SalMar (една от най-големите ферми за сьомга в света) и петролната Aker BP. Рууд може да се похвали със спонсорски контракт и с Yonex, с чиито екипировка и ракети играе. „В Норвегия нещата се обърнаха с главата надолу през последните 20 години – преди бяхме №1 само в зимните спортове, а сега имаме звезди като Рууд и Холанд“, подчертава Лунд.

Колкото до приходите от наградни фондове на Каспър, те вече възлизат на $15,4 млн., като $2,4 млн. – през този сезон.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Casper Ruud (@casperruud)

6. Приятелката му се казва Мария Галигани и е неизменно с него от 2018 г. Завършила е психология в Дания.

7. “Китът“ е последният филм, който го е разплакал. Каспър успял да го гледа след „Ролан Гарос“ и бил потресен от изпълнението на Брендън Фрейзър. „Не съм филмов експерт, но това е най-хубавата лента и най-добрата актьорска игра, която съм виждал от години“, увери в Туитър тенисистът, чийто любим актьор иначе е Даниел Крейг.

8.Храната, която би ял до края на живота си, е прясно изпечен хляб с кралски раци и майонеза. „Смятаме го за чудесно ядене в Норвегия и може да ви изглежда досадно, но мога да закусвам, обядвам и вечерям с него. Иначе съм голям фен на азиатската, тайландската и италианската кухня“, издава Рууд.

9.Един ден би живял на Майорка, в която било много лесно да се влюбиш. „Целта ми е след края на кариерата ми да се сдобия с хубаво местенце там. Също обичам Флорида, където къща имат баба и дядо. И на Майорка и във Флорида времето и голф игрищата са супер“, обяснява звездата.

10. Мечтаният ден за Каспър? „Игра на голф рано сутрин, вкусен обяд и после излизане в морето с лодката ми, съчетано с хубаво плуване“, изброява Рууд и звучи съвсем като идола си Надал. На корта той има две загуби срещу него, а ето какво разказва за сблъсъка им на голф: „Не, не го победих. И там той спечели. Той е много, много тежък съперник, толкова е фокусиран. Обикновено на голф игрището има смях и закачки. Но не и с Рафа!“.