0

Е вропейският съюз отказва да плаща покупките на газ от Русия в рубли и трябва да се подготви за прекъсване на доставките. Това предупредиха Европейската комисия и френското председателство на ЕС след извънредното заседание на министрите на енергетиката на 27-те, състояло се в Брюксел, обобщава Франс прес.

"Искането на Москва да се плащат покупките на газ в рубли е едностранна и неоправдана промяна на договорите и е легитимно да го отхвърлим. "97% от договорите, сключени с европейските компании, уточняват валутата за плащането и става дума или за евро, или за щатски долари", заяви европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон. "Използването на предложената от Москва схема чужди компании да плащат за природния газ чрез позволяването от тяхна страна на Русия да превалутира преведените от тях суми в рубли е нарушение на санкциите на ЕС", заяви още Симсон, цитирана от Ройтерс.

Кадри Симсон заяви, че не й е известно да са били открити сметки в рубли, допълва Франс прес. "Предвидени са плащания за средата на май и повечето компании ще спазят условията на договорите", добави тя. Френската министърка на екологичния преход Барбара Помпили също потвърди желанието да се спазват договорите и заяви, че ЕС трябва да се подготви за преустановяване на доставките.

Няколко страни членки поискаха разяснения относно плащането в рубли посредством откриване на специална сметка и Кадри Симсон обеща детайлни уточнения, за да обясни на компаниите какво могат да направят и какво не. Полша и България платиха в предвидената в договорите им валута с "Газпром" и отказаха да открият втора сметка в рубли. Руския газов гигант преустанови доставките за тях, считайки че плащането не е било извършено.

Решението на Брюксел идва в момент, в който Русия започна да пренасочва все повече от природния си газ за Китай през газопровод "Силата на Сибир". „Газпром“ съобщи, че доставките на синьо гориво по тръбата са се увеличили със 60% за периода януари-април.

„Износът на газ за Китай по газопровода Силата на Сибир нараства като част от двустранен дългосрочен договор между Газпром и CNPC. Обемът на доставките през първите четири месеца на 2022 г. надвишава същия период на миналата година с почти 60% “, се казва в съобщението в канала на компанията Telegram.

По газопровода "Силата на Сибир" планирано да се доставят близо 50 милиарда кубически метра газ годишно. Русия и Китай готвят и още един проект, с който да затвърдят дългосрочната си дружба. Това е газопроводът „Силата на Сибир 2“, който включва изграждането на тръба до Китай през територията на Монголия . Капацитетът му ще бъде 50 милиарда кубически метра годишно.