0

Д нес Виталий Кличко е един от символите на украинската съпротива. Като кмет на Киев, той трябваше да се изправи срещу Русия. Бившият боксьор застана на позицията през 2014 г., в средата на Майдана. Движението, което приключи с освобождаването на президента Виктор Янукович, след като отказа му Украйна да бъде част от ЕС. Това реално беше спусъкът за всички зверства, които се извършват в Украйна.
В момента Виталий вижда Владимир Путин, лидерът на Русия, по същия начин, по който погледна към Дон Кинг. Известният боксов мениджър, който покани него и брат му Владимир, в имението си, за да ги накара да подпишат с промоутърската му фирма.  Докато забавляваше двамата млади бойци, Дон Кинг започна да свири на пиано, далеч от гостите си. Виртуозността му беше такава, че Виталий искаше да го оцени отблизо. Но когато той седна до пианото, видя че звукът идва от аудио запис. В този момент настоящият кмет на Киев каза директно на Владимир, че няма да подпишат с човек, който ги е излъгал още преди да започнат да работят с него. Този анекдот беше разказан от двамата бивши световни шампиони в тежка категория в документалния филм, който издадоха през 2011 г.
Всъщност Виталий, който сега се бие срещу Русия, служи в армията на СССР от 1989 до 1991 г., а след това отива в резерва със звание капитан на военновъздушните сили. Той е роден в Киргизстан през 1971 г., защото баща му, високопоставен военен, е работил на много различни места, въпреки че „Доктор Железeн юмрук“ е живял почти през целия си живот в Киев. Израснал е в малък апартамент, а в същата стая, където е спал и брат му, често са пренощували още баба им, родителите им, а понякога и чичо им.

Луди по Арнолд Шварценегер и Чък Норис, семейство Кличко започнаха да практикуват тайно кикбокс, тъй като бойните изкуства бяха забранени в СССР до 1989 г. С перестройката на Горбачов нещата започнаха да се променят. Виталий става шампион на Съветския съюз, а спортът му отваря прозорец към друг свят, както той разказва в документалния филм. През юли 1990 г. Виталий отива да се състезава в Палм Бийч (Флорида), нещо, което го пренася в друга вселена.
„Като дете ни промиваха мозъците. Всяка сутрин трябваше да пиша за всички лоши неща за Америка, защото тя беше наш враг. Америка беше капитализъм, където хората се отнасяха един към друг като роби. Казваха ни това от детската градина. Така че за мен, да отидеш там беше като пътуване до луната“, разказва преди време Кличко.
Виталий разказва и за това как за пръв път „Кока-кола“-та докосва небцето му. „Бяхме чували много за „Кока-Кола“ и когато я опитах за първи път, имах чувството, че мога да изпия цяла кофа“. Във всеки случай всичко беше ново за него. „Бях зашеметен. Можехме да прекараме цял ден в моловете, с отворени уста, виждайки всичко. Разбира се, нямахме пари. Просто искахме да попием всички миризми и да докоснем всички неща“, обяснява той. „Чудех се как хората имат толкова чифтове обувки. И как е възможно да има 100 вида сирене Това е лудост, за мен имаше само едно сирене“, добавя Виталий.

Връщайки се в Украйна, той искаше да се изправи срещу всичко това с баща си Владимир Родионович, военен, но и убеден комунист. „Тате, цял живот са ни говорили глупости. САЩ е страхотна държава, хората са много дружелюбни!", каза Виталий на баща си, който отговори: „Не, те са ти показали само добрата страна. Използват пропаганда. Съединените щати са ужасно място“. През новия век Владимир Родионович Кличко започва да прекарва ваканциите си във Флорида, търсейки слънцето, където се опитва да се справи с болестта си. Бившият полковник от военновъздушните сили на Съветския съюз почина от рак на лимфните възли на 64-годишна възраст. Той беше изпратен близо до Чернобил по време на ядрената катастрофа през 1986 г. и участва в почистването след разпадането на реактора. Никой не се съмнява защо се е развил ракът му, от който бившия военен почина.