0

Д ържавни глави, екоминистри и други представители от 175 страни подкрепиха исторически договор за ограничаване на пластмасата по време на Асамблеята на ООН по околната среда в кенийската столица Найроби, предаде сайтът Съркюлар онлайн. Тези държави пожелаха да сложат край на замърсяването с пластмасови отпадъци чрез създаването на правно обвързващо споразумение до края на 2024 г. 

Лек

В резолюцията се обръща внимание на пълния жизнен цикъл на пластмасата, включително нейното производство, проектиране и премахване. ООН определи този пакт като най-значимото споразумение в областта на околната среда след Парижкото споразумение за климата от 2015 г. „Днес пишем история и всички вие трябва да се гордеете. Замърсяването с пластмаса се превърна в епидемия. С днешната резолюция официално сме на път да намерим лек”, заяви норвежкият министър по климата и околната среда Еспен Барт Ейде, председател на Асамблеята на ООН по околната среда.

Участници в срещата на ООН се поздравяват след гласуването на историческата резолюция.

 Участници в срещата на ООН се поздравяват след гласуването на историческата резолюция.

Преговори

В продължение на повече от седмица държавите членки водеха преговори в Найроби, за да договорят плановете си за нов пакт, насочен към ограничаване на бързо нарастващото се замърсяване с пластмаса - екологична криза, която се разпростира от океанските брегове до планинските върхове. С резолюцията, която се основава на три първоначални проекта от различни страни, се създава Междуправителствена комисия по преговорите, която ще започне работа още тази година. Участниците имат амбицията да завършат проекта на глобално правно обвързващо споразумение до края на 2024 г. Очаква се то да окаже силно влияние върху бизнеса и икономиките по целия свят.

Всяко едно такова споразумение, което налага ограничения върху производството, употребата или дизайна на пластмаси, ще засегне петролните и химическите компании, които произвеждат суровини за пластмаси, както и гигантите в производството на потребителски стоки, които продават хиляди продукти в опаковки за еднократна употреба. Това ще се отрази и на икономиките на най-големите производители на пластмаса, включително САЩ, Китай, Индия, Саудитска Арабия и Япония.

Влияние

Въпреки че делегатите бяха единодушни в обявяването на съгласието си за сключване на договор за пластмасите, остават разногласия относно това какво трябва да бъде включено в окончателния му вариант, твърди посланикът на Швейцария по въпросите на околната среда Франц Перез. „Това е разделение между тези, които са амбициозни и искат да намерят решение, и тези, които не искат да намерят решение по някакви причини“, заяви Перез. Производството на пластмаса е нараснало от 2 милиона тона през 1950 г. до 348 млн. т през 2017 г. То стана глобална индустрия, която се оценява на $522,6 млрд. и се очаква да се удвои по обем до 2040 г. Влиянието на производството на пластмаса и замърсяването от нея върху „тройната планетарна криза“ - измененията в климата, загубата на природни ресурси и замърсяването, е „зараждаща се катастрофа“, изтъкна Програмата на ООН за околната среда (ЮНЕП). 

Пластмасови отпадъци изпълват плажа Коста дел Есте - едно от най-замърсените места в Панама Сити. 

 Пластмасови отпадъци изпълват плажа Коста дел Есте - едно от най-замърсените места в Панама Сити. 
ЕПА/БГНЕС

Победа

Според социологическо проучване на Ipsos, публикувано този месец, обществената подкрепа за стъпките на ООН относно замърсяването с пластмаси е огромна, затова делегатите побързаха да отпразнуват постигнатото в Найроби. Джулиет Кабера, водеща фигура в преговорите от страна на Руанда, приветства резолюцията като „голяма победа в глобалния стремеж да се ограничи бързо влошаващото се въздействие на замърсяването с пластмаси”. Според друго проучване, публикувано по-рано този месец, ако новото споразумение не успее да сложи спирачки на замърсяването с пластмаса, през следващите десетилетия ще има сериозни и мащабни екологични щети, които ще изложат на риск от изчезване някои морски видове и ще унищожат чувствителни екосистеми като кораловите рифове и мангровите гори.