0

Т айван вдигна по тревога 29 изтребителя, за да прехванат китайски самолети, навлезли в зоната на противовъздушната му отбрана. Сред тях имало и бомбардировачи, прелетели южно от острова и насочили се след това към Тихия океан, предаде Ройтерс.

В поредната подобна китайска мисия участвали 17 изтребителя и шест бомбардировача Хон-6, придружавани от самолети за водене на електронна война, за ранно предупреждение, за борба с подводници, както и от самолети цистерни за презареждане с гориво във въздуха, съобщи тайванското министерство на отбраната.

Част от самолетите прелетели в район на североизток от атола Пратас, става ясно от карта с движенията им, публикувана от военното ведомство.

Бомбардировачите обаче, придружавани от самолети за водене на електронна война и разузнаване, навлезли в протока Баши, който отделя Тайван от Филипините, продължили към Тихия океан, след което завили обратно към Китай, минавайки по същия път, по който дошли.

Тайван е изпратил бойни самолети, които да предупредят китайските да напуснат. Задействани са и зенитно-ракетни комплекси на тайванската противовъздушна отбрана, които са следели китайските самолети по време на преминаването им, добави министерството.

Това е най-голямото китайски нахлуване в зоната на тайванската противовъздушна отбрана от навлизането в нея на 30 китайски самолета, за което Тайпе съобщи на 30 май. Най-голямото досега си остава това на 23 януари, в което участваха 39 самолета, отбелязва Ройтерс.

Вече повече от две години възприеманият от Пекин като китайска провинция демократично управляван остров Тайван недоволства от неспирни мисии на китайските военновъздушни сили около него. Често пъти те се извършват в югозападната част на зоната за въздушно опознаване на тайванската противовъздушна отбрана, по-специално в района на контролирания от Тайпе атол Пратас.

Тайван определя военната активност на Китай като действия на ръба на войната, целящи, от една страна, да изтощят ресурсите на тайванските военновъздушни сили чрез постоянното им вдигане по тревога във въздуха, и от друга, да проверят реакцията им. 

Засега няма коментар от Китай на днешното съобщение на Тайван. Пекин обикновено определя подобни свои ходове като учения за защита суверенитета на Китай.

В петък Китай пусна на вода третия си самолетоносач. Той е кръстен "Фуцзян", на името на китайската провинция, намираща се срещу Тайван.

Миналия месец въоръжените сили на Пекин обявиха, че са извършили учение край Тайван като "официално предупреждение срещу съглашателството" със САЩ.

Това стана, след като американският президент Джо Байдън подразни Китай с дадения сигнал за възможна промяна на американската политика по тайванския въпрос. Байдън каза, че САЩ ще се намесят с военна сила, ако Пекин нападне острова.

Китай засили натиска върху Тайван да приеме претенциите му за суверенитет над острова. Правителството в Тайпе казва, че желае мир, но добавя, че е готово да се защитава, ако бъде нападнато.

Досега не се е стигало до стрелба или до пряко навлизане на китайски самолети в тайванското въздушно пространство. Те се ограничават само до опознавателната зона на тайванската противовъздушна отбрана - това е по-широката зона около Тайван, която военновъздушните сили на Тайпе патрулират, за да имат повече време за реакция при възможна заплаха за Тайван.