0

К огнитивни биолози и приматолози от Калифорнийския университет, Университета в Индиана и Института за животинско поведение към Обществото "Макс Планк" са открили зачатъци на чувство за хумор при четири вида човекоподобни маймуни. Това се съобщава в статия, публикувана в списание Proceedings of the Royal Society B.

Екипът е анализирал спонтанни социални взаимодействия при маймуни, които са изглеждали закачливи, леко оскърбителни или провокативни.

По време на тези взаимодействия изследователите са наблюдавали действията на дразнителя, движенията на тялото, изражението на лицето и начина, по който са реагирали техните "жертви".

Изследователите установили, че орангутаните, шимпанзетата, бонобо и горилите умишлено демонстрират поведение, често съпроводено с игриви черти. Идентифицирани са общо 18 различни вида "игриво" поведение. Много от тези поведения изглежда са използвани, за да се провокира реакция или поне да се привлече вниманието на целта. За разлика от играта обаче закачките са еднопосочни и другите индивиди рядко отвръщат с взаимност, предаде БГНЕС.

Фактът, че игривото закачане със себеподобните се наблюдава при различни видове примати, показва, че предпоставките за развиване на чувството за хумор са еволюирали при предците на човека преди поне 13 милиона години.