0

Н аричаха се „Марипосас“ или пеперуди. Това беше бойното име, избрано от Патрия, Минерва и Мария Тереза ​​Мирабал - три сестри, които се осмелиха да предизвикат режима на Рафаел Леонидас Трухильо в Доминиканската република през 50-те години на миналия век.

Клане

На 25 ноември 1960 г. джипът, в който пътуват с измамното обещание, че ще могат да видят съпрузите си, политически затворници, попада в засада на тайните служби. Трите жени са бити с пръчки, убити и натоварени обратно в джипа, който е хвърлен в канавка, за да изглежда смъртта им като нещастен случай. Малцина обаче повярваха на тази версия. Смъртта на трите сестри всъщност катализира общественото вниманието срещу кървавата диктатура на Трухильо, който е убит на 30 май следващата година.

Именно в памет на това тройно убийство на жени всяка година на 25 ноември се отбелязва Международният ден за елиминиране на насилието срещу жени.

Годишнина, установена от Общото събрание на ООН с резолюция номер 54/134 от 17 декември 1999 г. Насилието срещу жени в резолюцията означава „всеки акт на насилие, основано на пола, който води до или може да причини физическа вреда или страдание, сексуални или психологическо на жени, включително заплахи за такива действия, принуда или произволно лишаване от свобода, независимо дали това се случва в обществения или личния живот“.

16-дни на активизъм 

Датата на този международен ден бележи и началото на „16-те дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“, предшестващи Световния ден на правата на човека на 10 декември, за да се подчертае как насилието срещу жени е нарушение на човешките права.

Преследването

Да се ​​върнем към историята! Политическата войнственост на трите Марипосас започва на 13 октомври 1949 г., когато Минерва, по време на празника на Сан Кристобал, организиран от диктатора Трухильо, се осмелява открито да го предизвика. Оттам започва непрекъснато преследване, на което сестрите Мирабал и техните съпрузи реагират, като се присъединяват към тайната политическа група, наречена "Движението на 14 юни". Действията им са толкова ефективни, че диктаторът заявява: „Имам само два проблема: католическата църква и сестрите Мирабал“. Проблем толкова голям, че те решават да се отърват от него, като затворят съпрузите и убият Марипосас.

По време на ера на доминирана традиционно от мъжки ценности на насилие, репресии и груба сила, където диктатурата не беше нищо друго освен хипербола на шовинизма, се появи Минерва, а Адела Мирабал, известна като Деде, ще разкаже всичко години по-късно.