0

П ет долара са достатъчни, за да се купят две дузини яйца. Те се равняват на 130 боливара, а това е сумата, която режимът на венецуелския президент Николас Мадуро определи за минимална месечна заплата - една от най-ниските в света. Това постановление възпламени гнева на работниците в латиноамериканската страна, които излязоха на улицата, за да протестират въпреки сериозните репресии.

Този 1-ви май венецуелските работници се надяваха, че "работническият" им президент, както Мадуро обича да се нарича, ще увеличи заплатите. Той обаче се задоволи само да подобри бонусите за "икономическата война" и за хранителни стоки - до 70 долара, които получават  работещите в администрацията и чавистите с венецуелски документ за самоличност (Carnet de la Patria - въведен от Мадуро през 2017 г. и позволяващ на притежателя си да получава социални помощи и веднъж месечно хранителни стоки на преференциална цена). Мадуро не промени минималната заплата от 5 долара, която получават почти 5 милиона души и не е коригирана от март 2022 г. на фона на скока с 500 на сто на инфлацията, съобщава испанският вестник "А Бе Се".

В последния момент той се смили над пенсионерите и добави бонус от 20 долара за икономическа война.

Протестиращите поискаха достойна заплата и осъдиха живота на прага на бедността със заплата от малко над 5 долара. Сред тях е и професорът по техническо чертане Мигел Мартинес, който твърди, че се задушава от борбата за оцеляване. Той е на 61 години, пенсиониран е след 30 години трудов стаж и е трябвало да тръгне да си търси работа. Понякога му се налага да се качва по покривите на сградите, за да помага на децата си за монтиране на телевизионни антени. "В състояние на депресия съм, не се справям. Децата ми помагат, те напуснаха страната, трябваше да се върнат и също не са в добро положение. Всичко това ме задушава", казва той пред в. "Паис".

Синдикатите осъждат тази дискриминационна политика по отношение на заплатите . Неправителствената организация "Провеа" (Provea - Венецуелска програма за образование - действие в областта на човешките права) осъди репресиите на режима на Мадуро срещу протестиращите за достойни заплати.

"Осъждаме агресията на служители от Боливарската национална полиция срещу синдикатите от Централния университет на Венецуела, протестиращи за достойни заплати и пенсии. Стига злоупотреби, исканията трябва да бъдат чути", обяви "Провеа".

Бонуси на мизерията

Коригирането на бонусите за храна и икономическа война, обявени от Мадуро вместо увеличаване на минималната заплата, бяха осъдени от браншовите организации, синдикатите и адвокатите по трудовo право.

Директорът на Института  за висше синдикално обучение (Inaesin) Леон Арисменди твърди, че правителството нарушава конституцията на Венецуелската република от 1999 г., като не увеличава минималната заплата. Икономистът Леонардо Вера нарича дискриминационни тези бонуси, тъй като пенсионерите от системата за социално осигуряване не са възнаградени със "социалистическата кошница", а така нареченият бонус за икономическа война, който ще получат, ще е под 30-те долара на активните служители от държавната администрация.

Според профсъюзите изявленията и действията на Мадуро са подигравка и те готвят нови протестни действия.

Опозиционни политици от "Единна платформа" посетиха каракаския квартал Петаре, най-многолюдният в Латинска Америка, където заявиха, че обявените от Мадуро икономически мерки не са достатъчни, за да покрият никоя от основните нужди на хората "Трябва да правя пируети, за да купя дребни неща, тъй като всичко е твърде скъпо, за да мога да преживявам", твърди жител на Петаре. 

Междувременно монсеньор Марио Моронта заявява в църквата, че "не може да се отрича  влошаването на качеството на живот на венецуелците. Гладът властва и много семейства не ядат това, което е необходимо, за да се изхранват. Критичната бедност е нараснала и нивата не недохранване са много високи".

Епископът на Мерида напомни, че "здравето се пренебрегва по всякакъв начин - от болничните грижи до достъпа до лекарства". 

Според Моронта за Мадуро е "лесно да отрича и да контраатакува с обиди, пренебрежение и заплахи". Той твърди постоянно, че става дума за икономическа война. Истината е, съществува икономическа война, но не срещу правителството или държавните институции, а срещу народа", отбелязва епископът.

Чавизмът е опростил и петролните дългове на съюзническите страни. Режимите на Уго Чавес и наследника му Николас Мадуро предпочитат тези фактури да се уреждат с институционална подкрепа и гласуване в полза на страната в международни организации.

Според Мерседес де Фрейтас от неправителствената организация "Прозрачност Венецуела" правителство е прахосало не по-малко от 70 милиарда долара за подаръци от венецуелски петрол и тези случаи се разследват в 26 страни.

Според "А Бе Се" страните, получили венецуелската "благодарност" са Куба (22,7 милиарда долара), Аржентина (8,56 милиарда долара), Еквадор (5,58 милиарда долара), Бразилия (5,25 милиарда долара), Никарагуа (4,88 милиарда долара), Доминиканска република (2,19 милиарда долара) и други.

След плахо възстановяване и прогнози за подобрение на икономиката миналата година Венецуела отново се доближава до сценарий на хиперинфлация. Икономиката на страната се е свила през първото тримесечие, а потреблението се е понижило значително. Чавизмът от години не спомага за увеличаване на заплатите, пренебрегвайки ползите от колективното трудово договаряне и изравнявайки заплатите в държавния сектор, в който работят 2 милиона души.