0

С поред резултатите от ново проучване жените, които правят секс по-рядко от веднъж седмично, може да са по-склонни да умрат по-рано от тези, които имат редовни полови контакти. Същото въздействие не е наблюдавано при мъжете. 

„Сексуалната активност е важна за цялостното сърдечносъдово здраве вероятно поради намаляване на вариабилността на сърдечния ритъм и увеличаване на кръвния поток“, пишат авторите на изследването.

„Използвайки резултатите от нашето проучване, можем да заключим, че сексуалната активност, в широк смисъл, може да подобри загубата на функции, която може да настъпи с възрастта и прогресията на заболяването“, добавят те.

За да достигнат до тези заключения, изследователите анализират данни от 14 542 лица в САЩ, записани в рамките на национално здравно проучване, проведено между 2005 и 2010 г. Общо 2 267 души са предоставили подробности за сексуалния си живот, като 94,4% от тези хора са заявили, че се го практикуват поне веднъж месечно, а 38,4% - че го правят повече от веднъж седмично.

Предишни проучвания показват, че средностатистическият възрастен в САЩ прави секс 54 пъти годишно - или около веднъж седмично - затова изследователите решават да разделят хората на такива с висока и ниска сексуална честота в зависимост от това дали са имали полов акт повече или по-малко от веднъж седмично (52 пъти годишно). 

Като цяло при жените с ниска сексуална честота вероятността да починат по някаква причина до края на 2015 г. е била 1,7 пъти по-голяма, отколкото при тези с по-натоварен сексуален живот.

Важно е да се отбележи, че авторите на проучването също така обясняват, че този ефект следва дозозависим модел, което означава, че колкото по-малко секс прави една жена, толкова по-висок става рискът от смъртност, писа iflscience, цитирани от vesti.bg. И въпреки че не откриват същата реакция при мъжете, изследователите с изненада отбелязват, че полов акт изглежда има „модифицираща връзка“ с неблагоприятните последици за здравето от депресията и при двата пола.

Действително, след коригиране на объркващите рискови фактори като затлъстяване, напреднала възраст и по-нисък социално-икономически статус, авторите установяват, че хората, които страдат от депресия, са около три пъти по-застрашени от смърт през периода на наблюдение, ако имат и ниска честота на сексуалните контакти. 

Разбира се, важно е да се отбележи, че от тези взаимовръзки не може да се направи извод за причинно-следствена връзка, въпреки че предишни проучвания показват, че хората са склонни да изпитват по-добро настроение и по-голямо усещане за смисъл на живота в деня след секс, което може да допринесе за подобряване на депресията и цялостното благосъстояние. Тези констатации са в съгласие с тези от друго малко по мащаб проучване на възрастни израелци, което установява, че правенето на повече секс е свързано с по-добри шансове за оцеляване при хора, претърпели сърдечен удар.