0

С лед манията по лоукост пътуване, лоукост пазаруване и лоукост почивки в света набира скорост манията по лоукост имоти. Казано накратко, това са къщи в обезлюдени райони, най-често в Европа. Кметовете на общини със застаряващо население са готови да платят щедри субсидии на кандидат-купувачите на имоти.

Сардиния

Сардиния предлага по 15 000 евро на хората, които решат да се преместят там. Дестинацията стана особено популярна след премиерата през миналата година на филма „Лука“. Лентата показа на зрителите красотата на Лигурийската Ривиера. Едва ли има много изживявания, които могат да се сравнят с шанса да се метнеш на мотопед и да обикаляш приказното крайбрежие на Италия. Ако някога сте си помисляли да живеете в Италия, след като сте гледали „Лука”, имате късмет.

Точно на юг от Лигурийската Ривиера е очарователният остров Сардиния - планински рай с прекрасни плажове, безспорно едно от най-добрите места за туризъм в Италия. По-важното е, че местната администрация сега предлага грантове от 15 000 евро, за да насърчи повече хора да се преместят на острова.

Все повече хора се местят в градовете и селските райони като Сардиния бавно, но сигурно западат, като богатата култура и история са изложени на риск от изчезване. Надеждата е, че чрез увеличаване на населението на Сардиния местната икономика може да бъде реанимирана и стимулирана.

Като втори по големина остров в Средиземно море Сардиния има много предимства. Там се намират някои от най-големите плажове в Европа с безупречен пясък и кристално чиста вода. Освен това с непокътната природа и многобройни туристически пътеки Сардиния е рай за любителите на природата, което осигурява идеалното бягство от шума и суетата на градския живот.

Сделката

Да ти дадат една торба пари и безплатна къща, за да се преместиш в рая, е суперсделка, даже май прекалено супер. Има определени условия, на които трябва да отговаряте, за да получите въпросния грант. Първо, парите трябва да отидат за закупуване на къща или ремонт. Също така трябва да се заселите в община в Сардиния, която има 3000 или по-малко жители.

Най-важното е, че максималната сума на безвъзмездната помощ е 15 000 евро. Размерът й не може да надвишава половината от общата цена на вашата къща или ремонта. Хубавото е, че получавате парите безвъзмездно и няма да се налага да ги връщате. Сардиния е заделила общо 45 млн. евро за финансиране на програмата, което е достатъчно да привлекат поне 3000 нови жители.

Сардиния не е нито първото, нито единственото място в Италия, където може да се сдобиете с на практика безплатен дом.

Пратола Пелиния

Има 250 празни къщи, които се продават за по 1 евро в Пратола Пелиния. Градчето се намира в района на Абруцо, където можете да се насладите на крайбрежието на Адриатическо море и планинските национални паркове. Местенцето е само на 2 часа път с кола от Рим. В момента там има 630 празни сгради, а 250 търсят нови собственици. Чужденците са добре дошли да кандидатстват, но най-голямата уловка е, че градът налага глоба от 10 000 евро, ако новите собственици на жилища не представят планове за ремонт в рамките на шест месеца след закупуването на италианска къща за 1 евро. Местните власти въведоха това правило, за да могат да избегнат наплива на собственици, които напускат италианските си къщи за дълъг период от време, без да подобрят стойността им и следователно социалната култура на града.

Според кмета на града Антонела ди Нино „това влошава картината и убива нашите усилия. Особено при чужденците проследяването им по целия свят и принуждаването им да завършат ремонта става невъзможно“.

В момента населението на Пратола Пелиния е около 7000 души. 

Чинкуефронди

Пак срещу 1 евро се предлагат и обезлюдени къщи в Чинкуефронди. Мястото разполага с неповторима гледка към живописни брегове в южната част на Калабрия. Обезлюденото градче се намира в красивия национален парк Аспромонте. Бреговата ивица е над 700 км. Това са огромни плажове на Йонийско море. В рекламата градът подчертава своя статут на свободен от COVID-19. 

Други градове също се стремят да привличат купувачи с обещанието за евтини жилища, но те обикновено изискват депозит от 5000 евро. Той ще бъде загубен, ако купувачите не са в състояние да завършат ремонта на имота в рамките на 3 г.

Като се има предвид, че средните размери на изгодните къщи са приблизително 40 до 50 квадратни метра, реновацията не е чак толкова трудна задача. Местната администрация се подготвя да предложи още 50 имота, ако търсенето се повиши.  Легендарната история на Чинкуефронди датира от векове. Той може да се похвали с руини на гръцки крепости, стратегически древногръцки път, построен да свързва двете морета, римска вила, разрушени манастири и езически храмове. Местните, населяващи порутения град, наричат себе си „последните гърци“. Те често използват старогръцки думи, когато си говорят помежду си.  Кметът съвем наскоро обнови инфраструктурата на града. Улици, площади, стари фонтани, обществени паркове и дори църквата са реставрирани и освежени.

Инициативата

Камарата е сред няколкото града в Сицилия, които се присъединиха към инициативата “Къщи за едно евро”, която започна в Ганги и Салеми (и двете населени места твърдят, че са първите).

Маурицио Берти, основател на casea1euro.it, уебсайт, който съветва потенциални купувачи как да намерят и възстановят тези стари селски имоти, смята, че има „десетки хиляди домове“ в Сицилия, които биха могли да бъдат част от тази инициатива. „Невъзможно е да се знае колко са за продан, тъй като е трудно да се намерят живи наследници на опразнените къщи. Повечето са изоставени през 60-те и 70-те години на миналия век, когато хората се местят в чужбина или в големите градове в търсене на работа и не се връщат. 

Типична къща за 1 евро е с една или две стаи и малки прозорци. „Ако искате да го използвате като дом, ще трябва да купите две“, казва Берти. Но тези разходи, естествено, са върхът на айсберга: купувачите харчат от 400 до 1500 евро на кв. м за обновяване, като повечето градове настояват работата да се извърши в рамките на три години след покупката.

Ако оставим настрана инициативата за къща за 1 евро, има рязко увеличение на търсенето в селските райони на Сицилия след края на пандемията от коронавирус.