0

Т урският парламент прие нов медиен закон, с който се въвеждат сурови санкции за разпространение на "дезинформация". Наказанията за журналисти и потребители на социалните мрежи могат да достигнат 3 години затвор. 

Законът укрепва и без това стабилната правителствена хватка върху медиите, осем месеца преди президенските избори, предаде БНР. 40-те члена в този закон бяха предложени от Партията на справедливостта и развитието на държавния глава Реджеп Ердоган и гласувани заедно с техните политическите партньори от Партията на националистическото действие, въпреки гнева на гилдията и острия протест на опозицията.

АФП отбелязва, че повечето вестници и телевидии са на практика под правителствен контрол, особено след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през 2016 година. Но социалните мрежи и интернет-базираните медии останаха до голяма степен извън обсега на това влияние.

В знак на несъгласие един от депутатите опозиционери - Бурак Ербей от Републиканската народна партия - строши с чук телефона си на трибуната. Преди това се обърна към младите интернет-потребители, които ще гласуват през юни.

Имате Instagram, Facebook, Youtube- само една останала свобода. Ако законът бъде приет, строшете телефона си... ето така!

По-рано от Съвета на Европа заявиха, че неясното определение за „фалшива новина" и съпътстващата заплаха от затвор може да има „смразяващ ефект и ще доведе до повишена автоцензура.

Турция беше класирана на 149-о място от общо 180 страни в класацията на "Репортери без граници" тази година.